Международна научна конференция за мрамора в древна Тракия започна в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440953“Ex marmore. Tърговия и използване на белия мрамор в древна Тракия и нейните околности” – под този надслов в Стара Загора днес започна тридневна научна конференция, чийто домакин е Регионалният исторически музей. В нея участват над 50 известни с изследванията си по темата учени от Италия, Австрия, Германия, Турция, Гърция, Румъния, Словения и Хърватска, както и представители на 17 български музея.

Изследвано е огромно количество мраморни артефакти (над 1000), натрупани през годините в нашите музеи, както и 400 проби от мраморни кариери. Ще има научни доклади за местните производствени центрове на мрамор и мраморни изделия в Римската епоха, съобщи директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов. Августа Траяна е един от основните градски центрове и е нормално да се спрем на Стара Загора за домакин на нашето събитие. Проектът, дал повод за тази конференция, има предистория още от преди Ковид пандемията. Той се реализира съвместно от НАИМ-БАН и Австрийския археологически институт, допълни той.

“За нас е чест да сме домакин на това значимо събитие. Надявам се участниците в конференцията да имат време да разгледат интересните нови находки в нашия град. Използвам повода да благодаря на всички, които неспирно работиха на терен и продължават да го правят, докато тече мащабният ВиК проект, защото находките са наистина впечатляващи”, каза Милена Желева, зам.-кмет по Култура, туризъм и младежки дейности на Община Стара Загора.

Поради многото минерални залежи в тази част на Средна гора старозагорският регион в миналото е бил център на активен добив на руда, сподели директорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев. Активни изследвания се провеждат в района на Мечи кладенец (по пътя за Старозагорските минерални бани), където в радиус от 10-12 километра има открити над 20 медни шахти от Халколита (Каменно-медната епоха), медни слитъци, поти и топилки, както и многобройни каменни сечива за изкопните работи. Съвременни експерименти са доказали, че нужната за топенето на медта температура от 1160 градуса може да се постигне както с дървени въглища, така и със сух габър. Древните металурзи са редели на “сандвич) руда и гориво. Местоположението на рудниците върху повърхността от варовици с медни жили и е било установено чрез заснемане от въздуха на площ от 22 квадратни километра чрез лидар (технология, която очертава релефа на земната повърхност, като елиминира горската растителност).

Работи се за това, медните мини край Стара Загора отпреди 7000 години да станат разпознаваем археологически обект. Те са най-големият запазен рудодобивен център в Югоизточна Европа, който е останал незасегнат и неразрушен от по-късен и съвременен рудодобив. Благодарение на усилията на Община Стара Загора, НАИМ и РИМ административният статут на обекта на връх Малката тумба вече е уточнен. След прекъсване от половин век проектът е възобновен и активен.

Още един археологически обект, но в самата Стара Загора, е с потенциал да стане притегателен център за посещения от цялата страна. Това е обширният археологически парк в южната част на градината “Зеления клин”, зад ПГ по механотехника. В него досега са открити 5 големи гробници и над 200 погребения с интересни артефакти.

Новото е, че Община Стара Загора ще дофинансира археологическите проучвания в региона, започнали с работите по Водния цикъл и финансирани доскоро от средствата по проекта с бенефициент ВиК ЕООД, съобщи Милена Желева. Вече са събрани значителен брой интересни артефакти, които през септември ще бъдат представени на старозагорската общественост. “Няма такива открития като тук през последните години!”, категоричен е доц. д-р Христо Попов. Археологическият парк в “Зеления клин” ще бъде социализиран до 5-6 години след проучване, реставрация, консервация и покриване.

По време на срещата стана ясно, че в РИМ предстои да бъде открита и друга изключително интересна експозиция, разкриваща „Среброто на Тракия“. Тя ще съдържа близо 100 находки, представящи някои от най-интересните съкровища от класическия Тракийски период.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн