Онлайн “Лебедово езеро” с Денис Черевичко в Деня на Танца

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Анелия Димитрова и Денис Черевичко

Анелия Димитрова и Денис Черевичко

На 29 април от 14.30 часа Държавна опера – Стара Загора ще отбележи Международния ден на танца с онлайн излъчването на спектакъла на балета ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО от П. И. Чайковски с участието на звездата на Балета на Виенската държавна опера ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО (в ролята на принц Зигфрид) – архивен запис от Официалното откриване на балетния сезон 2019/2020 на Старозагорската опера на 15 октомври 2019. 

В ролята на Одета-Одилия зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова, Ротбард – Ивайло Янев, Томоки Ишиго танцува в ролята на Шута, Па де троа изпълняват Мартина Префетто, Харука Суга, Фиорди Ллоха. Участват още Рио Сузуки, Елизабет Ризнар, Кодзуе Донака, Тсао Ю Чен, Ромина Славова, Сторм Норис, Натали Братанова, Фредерико Пинто, Франческо Бориело, Кристофър Рейес, Джулия Рагуза, Каито Такахаши, Кармен Дерминташ, Паскуале Казели, ансамбъл на Балета на Държавна опера – Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритка“. Постановка и режисура – Силвия Томова, която поставя „Лебедово езеро“ на базата на класическата версия на Лев Иванов и Мариус Петипа и прави своя редакция. Художник на декора и костюмите е Денис Иванов.

„Лебедово езеро“ с Денис Черевичко – рекламно видео

Спектакълът може да се гледа на фейсбук страницата https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora/

и уебсайта на Старозагорската опера  http://operasz.bg/

В ефира и фейсбук страницата на ТВ Загора

 

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата, разбира се, е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца.

lebedovo repetizia (50 of 59)Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес. А според Жан-Жорж Новер, създателят на балета като самостоятелен театрален жанр, това е «драма, написана с музика и въплътена чрез хореография»! Рождената дата на Новер – 29 април – е определена от ЮНЕСКО за празник на танца по цял свят. Защото «Целият съвременен танцов театър произлиза от неговите действени балети!» – твърди Морис Бежар. Не забава за публиката, а изкуство, призвано да принася полза на обществото, е според него балетът.

Всяка година едно поздравление от световно признат хореограф и танцьор се разпространява в целия свят. Изключителната личност се избира от основателите на Международния ден на танца  – Международния танцов комитет на Международния театрален институт (ITI), съвместно със Световния танцов алианс – асоцииран член на ITI. Специалното обръщение за Международния ден на танца цели с отбелязването на деня на танца, да се насочи вниманието към универсалността на тази форма на изкуството, да се прескочат всички политически, културни етнически бариери и хората да станат помежду си по-близки – с един общ език – този на танца. Този ден е празничен ден за онези, които виждат ценността и важността на арт формата ТАНЦ и действа като будилник за правителства, политици и институции, които все още не са признали значението му за хората и за индивида и все още не са реализирали потенциала му за икономически растеж.

Авторът на обръщението за 2020 година е на Грегъри Вуяни МАКОМА, танцьор, актьор, хореограф и преподавател по танци от Южна Африка 

„По време на едно интервю, което наскоро дадох, ми се наложи да се замисля по-дълбоко за танца, какво означава той за мен? Отговаряйки, трябваше да се вгледам задълбочено в моето пътуване, и осъзнах, че то винаги е било цел и всеки ден е ново предизвикателство, срещу което трябва да се изправя, и точно чрез танца аз се опитвам да осмисля света.  Ние преминаваме през невъобразими трагедии, във време, което най-точно бих определил като ерата на пост-хуманизма. Повече от всякога ни е нужно да танцуваме с цел, да напомняме на света, че човечността все още съществува. Целеустремеността и емпатията трябва да надделяват години и години наред над неоспоримото виртуално владичество на разрухата, което роди катарзиса на повсеместното страдание, завладяващата тъга, тежката реалност, която продължава да прониква в живите, срещу  които се опълчва смъртта, отритването от обществото и бедността. Нашият танц повече от всякога трябва да изпрати силно послание към световните лидери и онези, на които е поверена сигурността и подобряването на условията за живот, че ние сме армия от разгневени мислители, и нашата цел е стремежът да променим света стъпка по стъпка. Танцът е свобода, и чрез нашата придобита свобода, ние трябва да освободим другите от дебнещите капани в различните кътчета на света.  Танцът не е политически, но става политически, защото носи в тъканта си човешката връзка и следователно реагира на обстоятелства в опита си да възроди човешкото достойнство. Танцувайки с телата си, сблъсквайки се с  пространството и обгръщайки се заедно, ние ставаме движеща сила, която преплита сърцата, докосва душите и осигурява лечението, от което толкова отчаяно се нуждаем. И целта става едноглава хидра, непобедим и неделим танц. Всичко, от което се нуждаем сега, е да танцуваме още!“

Gregory Vuyani MAQOMAГрегъри Вуяни МАКОМА
Танцьор, хореограф, актьор, преподавател по танци

Грегъри Вуяни Макома започва да се интересува от танцово изкуство в края на 80-те години на ХХ век, като начин да преодолее нарастващото политическо напрежение в Южна Африка. Започва  обучението си по танци през 1990 в „Движение в Танца“ / Moving Into Dance/, където през 2002 завършва специалност „Артистичен помощник директор“. Макома се утвърждава като международно признат танцьор, хореограф, преподавател и режисьор. Основава Танцов театър „Вуяни“ през 1999, когато започва научна работа в Училището по обучение и изследване на сценичните изкуства в Белгия под ръководството на Ан Тереза Де Кеерсмаекер.

Макомо получава признание за съвместната си работа с артисти от неговото поколение като Акрам Кан, Винсент Мантсое, Фостин Линекула, Дада Масило, Шанел Уинлок, Сиди Ларби Черкаоуи, Нхланхла, Махлангу и театралния режисьор Джеймс Нгкобо.

Няколко произведения от репертоара му спечелват международно признание и възхищение. Това включва Хореограф на Годината от Първа национална банка през 1999, 2001 и 2002, съответно за Ритъм 1.2.3, Ритъмен блус и Южна Утеха.  Печели наградата за Млад артист в танцовото изкуство на Стандарт банк през 2002 г. Макома е финалист за Наградата за хореография на Даймлер Крайслер през 2002 г. и Програмата на Ролекс за менторство през 2003 г. Той е носител на Наградата „Тунки“ за лидерство в танцовото изкуство през 2012 г. През 2014 г. получава „Беси“, най-високото отличие за танц в Ню Йорк за постановката „Напускане/Съществуване“ за оригинална музикална композиция. Той участва като номиниращ член в Инициативата за изкуства на „Ролекс“ през 2016 – 2017 г. както и като куратор на Главната танцова програма на Фестивала за национални изкуства през 2017. Сегашните му произведения „Виа Канана“ и „Цион: Реквием от Болеро на Равел“ в момента са на турне в Африка и Европа.

През 2017 Макома е отличен от Френското правителство като Рицар на изкуствата и Литературата. През 2018 е награден от Отдела за изкуства и култура на Южна Африка с първата Награда „Усиба“ за отдадеността си на обучението по танци. През 2018 г. Макома е един от селектираните гостуващи артисти във Факултета по танци на Университета в Общността на Виржиния, както и гостуващ преподавател в Училището Де Сабле – Тоубаб Диалау – Сенегал. Макома е член на комитета по селекция на Биеналето по танц в Африканския Фестивал, който ще се проведе в Маракеш през 2020 г.

През 2018 г. Макома си сътрудничи с Уилям Кентрич като хореограф и изпълнител в операта от Кентрич „Главата и товара“, чиято премиера е в Модерната галерия „Тейт“ в Лондон през юли и е представяна в Германия, Австрия, Нидерландия и Ню Йорк.

През 2019 Макома си сътрудничи с Идрис Елба и Куаме Куей-Армах в продукцията „Дървото“, продуцирана от Международния Фестивал в Манчестър и театъра Янг Вик.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн