Кандидат за актьор ядосал Пенчо Ковачев, че не знае кой е Апостол Карамитев

STZAGORA.NET
*
Журналистът написал „25 звезди на българското кино“, за да помним големите родни актьори
*
Новата книга на журналиста, сценарист и филмограф Пенчо Ковачев събира очерците за 25 от най-обичаните актьори в българското кино от зората на неговото начало през 1948 година до 80-те години на миналия век. Озаглавява книгата си „25 звезди на българското кино“, защото знае, че няма как да пише за всички, за които му се иска. В нея обаче място намират историите на актьори като Григор Вачков, Апостол Карамитев, Петър Слабаков, Невена Коканова, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Иван Иванов и много други.

„За написването на тази книга има конкретен повод – преподавател от НАТФИЗ ми разказа за кандидат-студент, който не знаел кой е Апостол Карамитев. Признавам, че се възмутих силно, а в същото време в-к „24 часа“ беше започнал да издава поредицата „50 златни български филма“. Всяка седмица представях един от тях, срещах се с режисьори, актьори, научих много за големите в българското кино и реших да събера очерците за тях в тази книга, защото вярвам, че те не трябва да бъдат забравяни не само от кандидат-студентите“, каза при представянето на книгата си Пенчо Ковачев. Повечето от имената, включени в книгата „25 звезди на българското кино“ са сред неговите основоположници – като позабравения вече Мирослав Миндов, изиграл ролята на Бойчо Огнянов в „Под игото“. В текстовете си Ковачев не се стреми да анализира играта им или актьорските им качества, колкото се опитва да ги разкрие откъм чисто човешката им страна.

Сега Ковачев замисля нова книга – за новите звезди на българското кино. „За разлика от някогашните големи имена, днешните актьори изгряват първо в телевизионните сериали и тогава прескачат на големия екран. Сред тях са Деян Донков, Яна Маринова, Асен Блатечки, Стефка Янорова, Калин Врачански, Димо Алексиев и много други.

Пенчо Ковачев е доказан познавач на българското кино и твърди, че е обнадежден от съвременната родна филмография. Фаворитът му сред създадените през последните години български филми е „Съдилището“ на Стефан Командарев, който зрителите на „Златната липа“ ще имат възможност да гледат в извънконкурсната програма.

Ковачев е истинска енциклопедия за любопитни истории, свързани с известните актьори на България. Например майката на Коста Цонев много настоявала той да завърши духовна семинария, вместо да учи за актьор. Когато станал известен, Коста и казал „Ето, видя ли колко много успях като актьор?, а майка му отвърнала „Е, да, ама ако беше учил в семинарията, сега вече епископ щеше да бъдеш“. Като най-драматичен герой в книгата си Пенчо Ковачев определя Петър Слабаков – изиграл на екрана редица партийни секретари, а в живота три пъти изключван от Партията. Георги Калоянчев пък получил огромен за времето си хонорар за ролята си във филма „Утро над родината“. Пратил известна сума на майка си, а тя след ден-два пристига с влака в София и му казва „Гошо, да върнеш парите на човека, от когото си ги взел. Крадените пари не носят щастие, мама.“ Така и не повярвала, че за една роля може да спечелиш толкова много пари.

В книгата читателите ще открият неразказвани истории за обичани актьори, за които сякаш всичко вече е писано и пренаписвано. Такава е историята с Григор Вачков, която дъщеря му Мартина наскоро споделила в интервю с Ковачев. Григор Вачков тъкмо станал известен с „На всеки километър“ и мислел да се жени за бъдещата майка на Мартина – Силвия. Чул, че в ЦУМ пуснали палта и отишъл да купи и купи едно. Там, обаче – огромна опашка. Въздъхнал той и викнал да го чуят всички: „Хора-а, пуснете ме да купя едно палто за мойто булче, че утре ще се женя“. Опашката се разсмяла и му направила път да купи мечтаното палто.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн