Спасителният център на “Зелени Балкани” в Стара Загора отчете дейността си през 2013 г.

STZAGORA.NET



Спасителният център за диви животни на “Зелени Балкани” отчете пред старозагорската общественост резултатите от едногодишния си труд през 2013 година. 1567 са приетите през този период за лечение и възстановяване животни от три класа – птици, бозайници и влечуги. Повече от половината от тях са върнати обратно на свобода в природата. Над 2200 са посетителите, разгледали центъра, предимно ученици от старозагорските училища. Над 5000 са приетите сигнали за бедстващи животни. Това са само част от впечатляващите цифри, съобщени днес от PR-а на Спасителния център д-р Христина Клисурова и оперативния управител д-р Руско Петров.

Ръководеният вече 22 години от Ивайло Клисуров Спасителен център обединява труда на 10-членен постоянен екип и голям брой сътрудници, доброволци и практиканти от Ветеринарния техникум в Стара Загора.

876 от пациентите са постъпили от частни лица. В по-голямата си част това са птици, каквато е специализацията на центъра. Диви животни като сърни, лисици и язовци, които са и обект на лов, се насочват към структурите на Регионалните дирекции по горите, а костенурките – към центъра в село Баня край Обзор. Много от птиците постъпват и по програми за реинтродукция на видовете, сподели д-р Христина Клисурова.

Пикът в приема на нуждаещи се от помощ диви животни е през месеците юни и юли, когато пристигат бебетата птици. В повечето случаи е достатъчно падналото от гнездото си пиле да бъде върнато на клон на дърво в района, където е намерено, посъветваха специалистите. Практиката сочи, че падналите на земята малки лястовички е най-добре да се върнат в произволно лястовиче гнездо, което не е задължително да е точно тяхното. Зимните пикове, като този през октомври например, са в пряка връзка с активния ловен сезон, когато в Центъра масово постъпват простреляни птици.

Добри успехи Спасителният център отчита по отношение на ветеринарните грижи за пациентите си. От 224 животни, приети през миналата година с фрактури, 47 са освободени след операция или обездвижване. Това е добър процент, тъй като обикновено става въпрос за късно открити ранени животни, чието лечение се провежда трудно.

От 980 приети в Спасителния център птици-сирачета 585 са освободени обратно в природата. Преди това те се отглеждат в така наречената “бебешка стая”, където сътрудниците на Центъра ги хранят по 12 часа на ден на всеки 3-4 часа. След това те се пускат на воля или край Спасителния център, или на специални места за освобождаване в природни паркове, включително край язовири за водолюбивите птици.

Част от птиците, които се пускат на свобода, се маркират с радиопредаватели. От 4 ловни сокола, излюпени в Спасителния център, един е стигнал чак до Азовско море. Тази пролет се е върнал отново край Стара Загора, а сега, в размножителния сезон, се е задържал отново на територията на Украйна.

“Гордея се с факта, че повече от 20 години благодарение на дейността на природозащитници, доброволци, съмишленици и партньори на Спасителния център Стара Загора попада сред градовете, които полагат усилия и грижи за опазване на живота в дивата природа” – заявява в приветствието си до колектива кметът на Общината Живко Тодоров. Той припомня, че за да улесни достъпа до Центъра, през миналата година Общината задели средства за асфалтиране и благоустрояване на отсечката, която го свързва с булевард “Патриарх Евтимий”.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн