На Бузлуджа Станишев сякаш подаде ръка за диалог, но не си спести и дежурните остроти по адрес на ГЕРБ

STZAGORA.NET

Социалисти от цялата страна се качиха днес на Бузлуджа, за да честват 122 г. от основаването тук на левицата през 1891 г. Националният събор на БСП премина под надслов “България – на хората”. На него дойдоха лидерът на БСП Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.), министри от кабинета на Орешарски, регионални лидери на БСП. Старозагорските социалисти бяха представени от председателя на Областния съвет Васил Самарски.

Както и в предишни години, Историческа поляна под Дома-паметник на Бузлуджа се изпълни с хора. Присъстващите 6-8 хиляди души бяха обявени от организаторите като 55 000, колкото биха дошли с 1100 (!) пълни автобуса. Забелязваше се засилено полицейско присъствие и контрол на подхода към Бузлуджа, както и в района на събора, в това число и патрул на СДОТО с куче-търсач.

Дошлите на събора откриха на Историческа поляна две огромни купчини с бутилки безплатна минерална вода, които бързо бяха разнесени от прежаднелите. За пръв път съборът бе сниман от една от телевизиите и с камера от въздуха, качена на радиоуправляем електрически минихеликоптер с 6 витла.

От ВИП-лицата на столетницата пръв минути след 10 часа се появи Михаил Миков, 10 минути след него – Георги Първанов, а почти веднага след него – и Станишев. Всеки от тях се оказа в центъра на кръг от медии с камери и микрофони, и десетки почитатели. В този момент Първанов и Станишев се срещнаха за кратко, колкото за едно протоколно ръкостискане. След това пътищата им се разделиха и до края на митинга не се събраха.

Станишев пое към трибуната, а на въпрос на социалист ще се качи ли и той там, Първанов отвърна, че предпочита да остане сред хората. Както и направи. Докато течаха официалните речи, президентът бе обкръжен непрекъснато от симпатизанти, които настояваха да се здрависат и да поговорят с него, искаха му автограф или се снимаха с него за спомен.

Пред медиите Георги Първанов каза следното: Провеждането на предсрочни избори преди май би било катастрофа за страната. БСП трябва да вземе инициативата и да предложи декларация или меморандум с не повече от пет точки, около които да се постигне съгласие. Важно е и по пътя на диалога да се постигне консенсус как би изглеждал един евентуален служебен кабинет, предшестващ нови извънредни избори, които не биха могли да бъдат по-рано от май. Консенсусът би могъл да се закрепи в документ, условно наречен “Съгласие за промяна”. Такъв поне бил моделът за изход от кризата през 1997 г., припомни Георги Първанов. “Политиката е изкуство на разумния, на работещия компромис и който не го е осъзнал, няма големи шансове за успех”, отбеляза той.

Министърът на отбраната Ангел Найденов прочете послание, изпратено от премиера Орешарски до националния събор на БСП. В него се казва следното: “Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи. Като премиер съм длъжен да чувам гласа на всички. Готов съм на диалог с всички. Нужен е консенсус между политическите сили по важните за България въпроси.”

В словото си Сергей Станишев разви обичайната за него анти-ГЕРБ реторика, като често търсеше потвърждение на тезите си с преки обръщения към аудиторията от типа на “Искате ли всичко да продължи постарому?”, за да чуе в отговор очакваното дружно “Не!”, или “Да!” на въпроса “Търсим днес от вас мандат да устоим на натиска. Имаме ли го?”.

“През последните два месеца в трудна среда кабинетът “Орешарски” е успял да направи повече в социалната сфера, отколкото предишните управляващи за 4 години, похвали се Станишев, като визира парите за майките, за първокласниците, за нуждаещите се от енергийни помощи и относно цената на тока. Употребените от него ключови фрази бяха “работа”, “държавност”, “социална България” и “справедливост”.

В словото на Станишев имаше и градивно послание. “Готови сме да разговаряме с всеки, който има идеи и е готов да работи за националните приоритети – създаването на работни места, преодоляването на демографската криза и бедността, създаване на нова индустриална България, възстановяване на доверието между интитуциите и гражданите, формулиране на правила за добро и прозрачно управление – каза той. – По всички тези въпроси ние протягаме ръка на всеки – и от дясно, и от центъра, и на опозицията в лицето на ГЕРБ. И сме готови да разговаряме. Но разговорът означава не на ултиматумите, означава да има чуваемост и от другата страна. Трябва да работим и да разговаряме така, че България да започне да се изправя и да върви стъпка по стъпка напред, към по-добро време.”

Хоро на Историческа поляна за 122-я рожден ден на БСП


Полицейският контрол бе засилен


Старозагорско присъствие на събора - личим си отдалеч


На разклона за Бузлуджа


Млади социалистки дават шанс на Орешарски


Креативен социалист с уникална шапка-послание


Имаше вода за всички, при това безплатна. И за да няма каламбури с жеста, организаторите направиха изричната уговорка, че не е нито студена, нито гола


Една от телевизиите снимаше събора на БСП от въздуха с мини електрически радиоуправляем хеликоптер


#

share button

2 коментари on “На Бузлуджа Станишев сякаш подаде ръка за диалог, но не си спести и дежурните остроти по адрес на ГЕРБ”

  • христо христов wrote on 28 юли, 2013, 8:20

    Максиме, не зная дали наистина имаше 55 000 души на поляната, но не бяха и 7-8000, както ти го твърдиш!Според мен по-важна от бройката беше настроението!

  • admin wrote on 28 юли, 2013, 23:29

    Ицо, броя контролна зона и умножавам по общата площ. Макар и на око, но толкова излиза. Ако бяха повече, щях да напиша повече. 100 автобуса са 5000 души. Колко автобуса бяха дошли и колко побира паркингът? Но също съм на мнение, че не бройката е важна.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн