Стара Загора стана един от първите градове в Европа с монтирани 5 зарядни станции за електромобили

STZAGORA.NET
Пет зарядни станции за електромобили са в употреба от днес в Стара Загора. Проектът е за общо 100 през следващите години. Местата, на които са разположени първите от тях, са обозначени на картата на града:

Символичното откриване на петте съоръжения стана при централното от тях – до Универсалния магазин, от страната на репа. За него от столицата дойдоха Весела Шаранкова – изпълнителен директор на “Фулчарджър България” АД (фирмата-оператор на зарядните станции), Александрина Денева – управител на старозагорската фирма-партньор “Енерджиста” ООД, Камен Милков – председател на новоучредения клъстър за електрически превозни средства и зарядна инфраструктура за електромобили. От страна на домакините в церемонията участва зам.-кметът на община Стара Загора Йордан Николов. Гости бяха и областният управител Недялко Недялков, председателят на Общинския съвет Емил Христов и Стефан Заманов, член на УС на “EVN Електроснабдяване България” – един от важните партньори за изграждането на станциите.

Официалното откриване. Пред микрофона е Весела Шаранкова - изп. директор на "Фулчарджър България" АД.


“Днешният ден показва, че ръководството на Община Стара Загора в лицето на кмета Живко Тодоров има модерно и позитивно мислене. Неговото предложение към Общинския съвет за изграждане на зарядните станциии беше подкрепено с пълно мнозинство от съветниците, затова благодаря на тях и на председателя на ОбС – каза в приветствието си зам.-кметът Йордан Николов. – По предложение на кмета до 2014 г. в нашия град трябва да влязат нови модерни автобуси на електричество, затова изграждането на тази инфраструктура ще продължи, за да станем най-екологичен град в България. Да ни е честито!” След освещаването на стацията от отец Йордан Карагеоргиев зам.-кметът я откри заедно с Александрина Денева – управител на “Енерджиста” ООД, и се включи в демонстрация за зареждане на електромобил.

Весела Шаранкова отговори на големия интерес, проявен от медиите към непознатата до момента електрическа зарядна инфраструктура, като разказа, че “Фулчарджър България” е част от едноименната верига, която оперира в системата “Чардж пойнт” на територията на Южна Европа. В тази мрежа са още две компании: “Колумб технолоджис” на територията на САЩ и “365 енерджи груп” в Северна Европа. Тяхната зарядна инфраструктура има до момента инсталирани над 15 000 зарядни станции в Щатите, в Европа и в Австралия. Те са най-много зад океана.

В Европа изграждането на зарядната инфраструктура започна през 2008 г. В момента тя е развита най-добре в Амстердам, където са стартирали първите проекти. В повечето европейски страни те са подети от общините. Първите съоръжения от този род работят в София – 12 на брой, в Добрич (1) и от днес в Стара Загора – 5.

Монтираните в Стара Загора 5 зарядни станции са американска разработка – и софтуерът, и хардуерът им. С идентични характеристики те съществуват във варианти за монтаж както директно на тротоара, така и на стълб или стена.

Зарядните станции се различават по бързината, с която могат да заредят батерията на електромобила: за 8, 4 или 1 час (съответно първо, второ и трето ниво станции). Преоборудването на една станция, за да премине от първо във второ ниво в момента, в който възникне такава необходимост, става само за два часа, увери Весела Шаранкова. Съществуват и така наречените “фаст стейшън”, които правят пълната зарядка за 25 минути. “Фулчарджър България” е предвидил такива за монтаж по междуградската инфраструктура, но това ще стане най-рано след две години. Има и една крайна степен на шоково зареждане – в рамките на 5 минути, но то не се предлага от зарядните станции на “Фулчарджър България”, тъй като не е съвсем полезно за “здравето” на батерията, а и зарежда до 80-85% от капацитета й. За крайния потребител по-бързото зареждане ще е на същата цена, както и по-бавното.

Монтираните зарядни станции са не само за електромобили, но също така и за велосипеди и мотопеди. Инвестициите в тях са изцяло български. Всички проекти са със средства на компанията и нейните партньори. В Добрич такъв партньор е “Атанасов груп”, а в Стара Загора – фирма “Енерджиста”. Цената на една зарядна станция е от порядъка на 5000 евро.

Абонаментната карта на "Фулчарджър България" за зареждане на електромобили.

Ето какъв е начинът за ползване на новите зарядни станции – така, както го разказа Весела Шаранкова: “Ако сте собственик на електромобил и сте регистрирани в нашата система, което става посредством предплатен ваучер или безконтактна кредитна и дебитна карта, и след като се регистрирате в Smart grid (“Умна мрежа”) системата, която управлява зарядните станции, идвате, допирате картата отпред до съоръжението, то ви разпознава, отключва ви капака и вие си включвате автомобила да се зарежда. След което капакът се връща обратно до едно определено ниво и отново се заключва. Едва тогава започва самата зарядка. Преди това станцията не пуска ток. След като автомобилът се зареди (22-киловатова батерия се зарежда в случая за 8 часа), в зависимост от това, какво сте предпочели и сте посочили като форма на обратна връзка в нашата система, получавате или и-мейл, или SMS, че автомобилът ви е зареден, идвате и си го откачате. Което струва 12 лева и осигурява 150-170 километра пробег за 22-киловатова батерия. Тази цена е 2,5 пъти по-ниска спрямо дизелов автомобил със среден разход 6,5 литра на 100 км. Възможно е абонатът предварително да си резервира време за зареждане, като при това от системата му се подава 15-минутен интервал, в който той трябва да включи колата си в съответното устройство. В рамките на този четвърт час никоя друга кола не се допуска да започне да зарежда.

Резонен е въпросът защо да зареждаме електромобилите на зарядни станции като петте, открити днес в Стара Загора, а не от домашния контакт. Обяснението е просто: вкъщи токът не е достатъчно добре стабилизиран, напрежението му и други негови параметри непрекъснато варират, има пикове и падове. А автомобилните батерии не обичат да им “сервират” такава “храна”. Тя ги разболява. Съществува обаче и домашен вариант на зарядните станции на “Фулчарджър България”, който е наличен за закупуване и цената му е под 1000 евро.

Управителят на старозагорското дружество-партньор “Енерджиста” ООД Александрина Денева посочи, че до 2020 г. 1/5 от автомобилите в Европа ще се движат на ток. Стара Загора от няколко години има разработен свой електромобил – от фирма “Белчев моторс”, който е в процес на сертификация.
*gerb

споделяне в социални мрежи

4 коментари on “Стара Загора стана един от първите градове в Европа с монтирани 5 зарядни станции за електромобили”

  • Джо wrote on 17 декември, 2012, 16:56

    Браво, пак изпреварихме другите !

  • nikolov wrote on 17 декември, 2012, 18:40

    A sega vaprosa e kolko takiva koli ima v Stara Zagora. Imashe li smisal?

  • Анонимен wrote on 17 декември, 2012, 20:59

    Това трябваше да стане. Електромобилите няма как да навлязат, ако няма къде да се зареждат. А процесът може да бъде (не)очаквано бърз. Добре е да сме подготвени. Добре е и че инвестициите се поемат от частни фирми.

  • Анонимен wrote on 17 декември, 2012, 21:02

    Само ще дам за пример, че в Париж почти на всеки паркинг в центъра има такива клетки / колонки за зареждане на електрически коли.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн