Кръгла маса дискутира проблемите на професионалното образование в региона. Коментар на областния координатор на СБУ Иван Поров

STZAGORA.NET
В Стара Загора днес се проведе Кръгла маса по проблемите на професионалното образование в региона. В дискусията участваха директори на професионални гимназии, представители на РИО на МОМН, зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, директорът на ТПП-Стара Загора Олег Стоилов, директорът на Бюрото по труда Георги Гьоков, председателят на БСК-Стара Загора Иван Ленков и др. В дискусията взе участие и областният координатор на Синдиката на българските учители Иван Поров. Потърсихме го за коментар по темата. Ето какво сподели той:

Иван Поров

- СБУ следи отблизо развитието на професионалното образование. За състоянието му в област Стара Загора много интересна презентация направи г-н Стефан Чергев от Регионалния инспекторат по образованието, която, бих казал, завърши чисто синдикално. От негова страна бяха зададени въпросите как да направим професионалното образование по-привлекателно, как да спрем закриването на професионалните гимназии, как да привлечем учениците, как да намерим учители по практика, как да осигурим по-добри връзки с бизнеса.

Всичко това, а и изказванията по-късно на г-н Гьоков, г-н Олег Стоилов и г-н Ленков кореспондират с политиката на СБУ. Ние през годините проведохме много национални конференции по темата, разискваме и търсим отговор на тези въпроси, но отчитаме и факти: има ли стратегия, обвързваща национални, регионални и местни политики за развитие на икономиката, които да бъдат свързани с подготовката на кадрите в средното образование; защо подготвените в условията на българското професионално образование и обучение кадри се реализират успешно навън, в чужбина, а български работодатели са недоволни от тях?

Ние акцентирахме да не се забравя, че в центърана образованието не е единствено детето, а и учителят. Защото няма ли го подготвеният добър учител, нищо не може да се случи. Професионалното образование трябвада дава заетост, а не завършващите да излизат безработни. Ние желаем като социални партньори да се стиковат нещата. И наистина се излезе с предложение в скоро време да се организира на областно равнище такава среща, която да очертае направления, или един вид областна стратегия, след като всяка община направи предложения от какви кадри има нужда и как да се развива професионалното образование. Защото обществеността знае, че Професионалната гимназия по биотехнологии си отива. Има две паралелки, а догодина вероятно ще остане само една. Три години няма никакъв прием. В същото време г-н Стоилов каза добри думи за кадрите на химията. Трябва ли обществото ни да загуби и това училище?

Според Синдиката на българските учители трябва да се развиват политики, които да привличат децата към тези професии. Ето, че от 1 октомври в старозагорското СОУ “Хр.Ботев” има нов кариерен център, който ще създава контакти и връзки с бизнеса, ще работи за професионалното ориентиране на учениците. Така че те да могат от по-ранна възраст да се насочват към придобиването на добра, полезна, търсена и добре платена професия.

Днес обаче ние сме свидетели на разминаването на професионалното образование и обучение със структурата на българската икономика. Много предприятия у нас се закриха, бизнесът се насочва към краткотрайни перспективи, предимно чрез дребни и средни предприятия, което е проблем – тези предприятия не изискват особено квалифициран персонал, заплащането е ниско, демографските проблеми водят до незаинтересованост към професията. Отпадането на ученици и такива, завършващи с ниска квалификация, също води до дългосрочна безработица.

Проблем в професионалното образование е разминаването между придобитите в училище знания и умения и тези, изисквани от работодателите. Това налага участието на работодателите в професионалната квалификация. Верният подход според СБУ при разрешаване на проблемите пред професионалното образование и обучение ще доведе до прогрес на цялото общество, до запазването на висококвалифицирани педагози в професионалните училища.

Ние считаме, че обединяването на усилията на държавни, общински институции, работодателски организации и тези на социалните партньори ще доведе до положителни резултати. И предлагаме предоставяне на информация от страна на работодателите за нуждите от квалифицирана работна ръка. Това да бъде обвързано с държавната политика с цел планиране на професионалното образование и обучение. Нужно е създаването на центрове за професионално ориентиране, сътрудничество между работодателите и професионалните училища, както и особена грижа за квалификацията и заплащането на учителите.

Всичко това е започнало да става факт, коментираха днес някои директори, но няма дългосрочно изградени политики.

Друг проблем, който поставя СБУ, е обучението на възрастни и рано напуснали образователната система млади хора, които трябва да придобият някаква квалификация, за да са полезни на обществото. Ние предлагаме да се въведе и модулното обучение в професионалното образование. Всяко училище със своите специалности има специфични модулни обучения, като е добре веднага след теорията да се проведе практиката, за да може след нея човекът да бъде оценен.

Смятам, че днешната дискусия бе изключително полезна и представлява крачка напред в решаването на проблемите, свързани с професионалното образование и обучение.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн