Филмов фестивал идва за ден в Стара Загора – преглед на в.”Новината” – петък

Европа спира под липите, съобщава в. “Новината” в новия си брой. Стара Загора ще бъде единствената българска спирка на голямото европейско турне, започнало на 19 ноември, на филмовия фестивал “Моята Европа”. Форумът се организира за четвърта поредна година.

Партньор на организаторите от паневропейската мрежа “Граждани на Европа” е отново Регионалният младежки съвет “Инициатива”. Старозагорската публика ще има право да избере свой фаворит, а гласът за него ще бъде прибавен в окончателното класиране за Филм на европейската публика.

Лентите ще се завъртят на 28 декември от 13:00 до 15:00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”, а сред журираните кратки киноистории, създадени от млади европейски автори, има заглавия от Естония, Германия, Испания, Великобритания, Грузия, Белгия и Полша. Тази година засилено присъствие имат лентите от посткомунистическа Европа, което говори за засиления копнеж по осмисляне на общоевропейското минало в името на разширяващата се обединена Европа. Входът за прожекциите е безплатен.

* * *

Танчев без амбиции за нов мандат, е друго заглавие от “Новината”. Нямам амбиции, заяви вчера кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев на въпрос смята ли да се кандидатира за втори мандат.”Сериозно занимание ти предстои – танци и игри чак до зори”, изтегли вчера той от баницата с късмети, с която почерпи представителите на медиите, за да им благодари, че е имал възможността да работят заедно. “Много неща, които правим – и добри, и не толкова, няма как да станат известни на обществеността без вас”, вдигна тост градоначалникът.

“2010-a беше трудна година не само за Стара Загора, но и за целия свят. Това бе година, която ме накара и лично мен да осмисля и преосмисля много неща. Когато промените са много бързи и динамични, и водят след себе си нови промени, тогава човек, въпреки че няма време, е принуден да мисли много бързо. Едва ли сме успели да измислим най-добрите варианти и да вземем най-добрите решения, но все пак бяхме принудени от ситуацията да работим в такива условия”, направи равносметка професорът.

* * *

Броят е посветен и на много предколедни и новогодишни прояви.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн