Ръководството на Oбщина Гълъбово: Всичко, което става, е поръчково

Николай Тонев, Пламен Бараков, Янка Петрова и адв.Александър Желязков отговаряха на въпросите на журналисти в новата сграда на община Гълъбово.

-

За пръв път в новата история на Бългаpия се прави опит да бъде обезглавена изцяло една община, заяви адвокат Александър Желязков на събрание на общинската администрация в Гълъбово. То бе свикано по повод обвинението, което Окръжна прокуратура – Пловдив, повдигна на и.д. кмета Пламен Бараков. Както вече “Старозагорски новини” съобщи, то е за участие в организирана престъпна група, документни престъпления и престъпление по служба. Обвинението е по чл.282, чл.321 и чл.311 от Наказателния кодекс.

Повдигнати са общо шест обвинения, за които е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” от шест хиляди лева. Според адвокат Желязков, целта е да се отстрани независимото управление на една малка община с големи енергийни инвестиции, което не отстъпва пред политически и корпоративни интереси.

Всичко е поръчково, заяви временно отстраненият от длъжност кмет Николай Тонев. Според него това е опит да се направи поредното шоу за хората извън Гълъбово, защото гълъбовци добре знаели за какво става дума. Той изтъкна, че се опитал да обясни на ръководители на държавата, че основните политически сили ГЕРБ и АТАКА имат симпатизанти и поддръжници в общината, но нямат представители в Общинския съвет. Крахът на изборите бил заради местните лидери.

“Не мога да отговоря на въпроса кой ще плаща на хората, ангажирани с подслушване, следене и проверки срещу мен, за 165 тома хартия, заради която гръмнаха всички копирни машини в общината, за времето, в което хората са давали обяснения. И вторият въпрос, на който не мога да отговоря на гълъбовци, е защо не съм на работа”, добави Тонев.

По думите му никой не може да отговори защо се слага прът в колелата, когато един екип работи в продължение на 7 години и е мотивирал хората да работят за доброто на общината. Според него методът на проверяващите е един и същ и както след направените проверки срещу него вече не се говори за първоначалните обвинения, така и сега няма да открият нищо.

“Лични интереси на местно и регионално ниво, чрез държавни служители от Пловдив се опитват да влияят, като отстранят ръководството на една община”, така и.д. кметът Пламен Бараков оцени случващото се в последните дни. Той е поискал отвод на двамата следователи, ангажирани със случая – Димитър Цонев и Чавдар Киров, и заяви, че няма да дава обяснения, докато не стане ясен резултатът. Такива обаче не са искани, добави Бараков. Според него двамата следователи не са безпристрастни. По думите му от обвинението не е ясно какво е правила тази организирана престъпна група, за участие в която го обвиняват. Що се отнася до две от обвиненията – подписването на банкова гаранция за заем на общинската фирма “Благоустройство и чистота” за 6 млн. лева за строителство на завършената вече нова сграда на общинската администрация и 100 хил. лева за изграждане на път, ако сега се наложи, бих постъпил по същия начин, категоричен е той.

Към думите му се присъедини и председателят на Общинския съвет Янка Петрова, която подчерта, че очаква всеки момент и на нея да й бъде предявено обвинение. Тя е подписала въпросните гаранции, тъй като общината е принципал на фирмата и също е готова да го направи отново. Решенията за заема са взети с пълно мнозинство от 16 общински съветници, показала справката с протоколите. Група сме, организирани сме, но не сме престъпници, добави Петрова. Според нея единственият начин този доказал се екип да не се появи на следващите избори или да загуби доверието на хората, е да бъде омаскарен.

Сред очакващите обвинение е и секретарят на общината Пенчо Стоянов. Адвокат Желязков смята, че е възможно да бъде поискано отстраняването на Пламен Бараков от заемания пост. Ако това стане, Общинският съвет трябва да определи кой ще оглави общинската администрация, тъй като не може да се произвеждат частични избори в оставащата по-малко от година до края на мандата. Ако бъде обвинена и отстранена Янка Петрова, ще се наложи избор на нов председател на местния парламент.

Таня ИВАНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн