В Казанлък откриха паметна плоча на Капитан Петко войвода и неговата съпруга Радка Кравкова

Срещу сградата на Централната поща в Казанлък тържествено бе открит барелеф на Капитан Петко войвода и неговата съпруга Радка Кравкова. Паметната плоча е по повод 166-годишнина от рождението на Петко Киряков – роден на 6 декември 1844 г. в село Доган Хисар. Той ще напомня, че на това място е била бащината къща на Радка Кравкова – жената, която в продължение на 20 години е най-близкият човек до легендарния български войвода.

Въпреки мразовития декемврийски ден много казанлъчани и гости на Тракийското дружество в града на розите от близо и далеч присъстваха на откриването на берелефа, който е 30-ят паметник на Капитан Петко войвода в България и единственият в памет и неговата съпруга и съратница Радка Кравкова.

Инициативата е на Община Казанлък, Съюза на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” –Казанлък с председател Костадинка Димитрова, и ИМ „Искра”.

Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов и Петра Мечева, член на Върховния изпълнителен комитет на Съюза на тракийските дружества и председател на Тракийския женски съюз, тържествено откриха паметната плоча, издигната от признателните тракийци. В свето слово кметът Стефан Дамянов каза: „Въпреки че тази година отбелязваме 166 години от рождението на големия войвода и 110 години от неговата смърт, ние чувстваме несломимия дух на Героя на Родопите, Спасителя на Одринско, Господарят на Гюмюрджина… Времето, което ни дели от този изключителен човек, не го прави само историческа личност, а създава ореол около неговия образ, превръща го в легенда и пример за младото поколение за родолюбие, борбеност, принципност, вярност към общочовешките идеали.

Капитан Петко войвода свързва живота си с младата и красива казанлъчанка Радка Кравкова и както казват летописците – тя е най-хубавото нещо в последните житейски години на големия защитник на поробените и онеправданите. Ние сме горди, че житейският път на Капитан Петко войвода е свързан с Казанлък. Нека цветята пред паметната плоча, която откриваме днес, никога да не увяхнат – така, както не е увяхнала тяхната вяра в България.”

На церемонията присъства Бистра Марчева, която изпълни ролята на красивата казанлъчанка Рада във филма „Капитан Петко войвода”, където в образа на войводата се въплъти големият български актьор, старозагорецът Васил Михайлов.

Автор на бронзовия барелеф е известният казанлъшки скулптор Велин Дечков. Той бе удостоен със златен медал на Съюза на тракийските дружества в България за неговата съпричастност към съдбата на тракийци. Негово дело е не само прекрасният барелеф в Казанлък, а и паметника на войводата в родното му село Доган Хисар.

В НЧ „Искра” бе изнесен доклад „Радка Кравкова – съпруга и съратник на войводата”, а възпитаниците на СОУ „Екзарх Антим І” поздравиха тракийци с чудесните си изпълнения.
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн