Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ “Марица-изток 2″

Размерът на нанесената щета на държавното дружество е близо 410 000 лв.

Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ “Марица-изток 2″, съобщиха в късния следобед вчера от пресцентъра на ОД на МВР – Стара Загора. Под ръководството на Окръжна прокуратура около 21 часа на 2 декември са арестувани 54-годишният Атанас Кръстев от Варна и двайсет години по-младият Димитър Генчев от Провадия. На следващия ден в Раднево е задържан и 35-годишният им авер Велизар Кънчев. Със съдействието на ОД на МВР – Варна и Сливен, на 2 и 3 декември са извършени проверки на девет адреса, при които са иззети счетоводни документи, имащи отношение към престъпната дейност.

В хода на разследването е установено, че тримата задържани са осъществили неправомерно приспадане на данъчен кредит и укриване на данъчни задължения чрез 10 търговски дружества със седалища във Варна, София, Велико Търново и Свищов. Те доставяли части, технологично оборудване и консумативи на ТЕЦ “Марица-изток 2″. Данните сочат, че към настоящия момент нанесената щета на държавното дружество е около 410 000 лв. Доставчиците са получили парите от топлоцентралата, но не са ги внесли в бюджета, като за да избегнат задължението, са извършили документни престъпления. От Окръжна прокуратура са поискали вземане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, а срещу тримата са повдигнати обвинения за престъпления по чл.212, ал.5 вр. с чл.20, ал.2 вр. с чл.26, ал.1 от НК.

До разкриване на схемата се стига, след като през август 2009 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора, е сезирана за нарушения на данъчното законодателство, извършени от фирми – доставчици на ТЕЦ “Марица-изток 2″ ЕАД. Сигналът е подаден от ръководството на топлоцентралата, след приключила данъчна ревизия от НАП. В издадения ревизионен акт е начислен 409 737 лв. неправомерно ползван данъчен кредит по доставки, получени от няколко търговски дружества. Образувано е досъдебно производство за документна измама, което е възложено за разследване на ОД на МВР – Стара Загора.

Снощи Окръжен съд – Стара Загора, заседава по внесените от Окръжна прокуратура искания за вземане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на тримата бизнесмени. До редакционното приключване на “Старозагорски новини” не стана известно решението на съда.

(СН)
-vvv

бутон за сайт

1 коментар on “Трима са задържани за източване на ДДС по сделки с ТЕЦ “Марица-изток 2″”

  • kalpazanka666 wrote on 7 декември, 2010, 21:41

    AAAA,za6to  si  mislq,4e  tezi  trimata,bez  znanieto  na  “uvajaemiq’  direktor  na  TEC-a g-h Hristozov,ne  mogat  da  napravqt  ni6to!     Mojebi,g-n  Hristozov  spasqva  pouvehtqlata  si  koja,kato  topi  na red!!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн