До края на годината Стара Загора ще има пречиствателна станция

-

Областният управител Йордан Николов приветства участниците и организаторите на конференцията, посветена на третирането на отпадни води и готовността за постигане изискванията на Директивата на Европейския съюз за градските отпадъчни води. Той подчерта, че за България, като страна с ограничени водни ресурси, при съществуващата тенденция за нарастване на водопотреблението, недостигът на вода ще се превръща все повече в сериозен социален и икономически проблем.

Осъзнавайки всичко това, несъмнено трябва да признаем важността на пречистването на отпадните води, каза Йордан Николов. Той припомни, че един от основните акценти в работата на правителството на ГЕРБ са мерките за изграждане на по-добра инфраструктура в България, които предвиждат строителство и рехабилитация на ВиК мрежи в малките населени места, подобряване на качеството на питейната вода и изграждането на градски пречиствателни станции за отпадни води в големите градове.

Експертът от Министерството на околната среда и водите Светлана Иванова запозна присъстващите с новия механизъм за подбор на проекти в сектор „Води”, с разкритите процедури по Оперативна програма „Околна среда – 2007-2013” и изискванията за подготовката им. Според нея има изключително ниска активност от страна на общините и ниска подготвеност за консултациите, които се дават във ведомството. В започналата дискусия заместник-кметът на Мъглиж Емил Янчев сподели, че проблеми има, но те не са в общините.

Градската пречиствателна станция в Стара Загора е готова на 99,50 на сто и ще бъде пусната в експлоатация до края на годината, съобщи по време на конференцията инж. Татяна Манчева, ръководител отдел „Канализация и пречистване” във ВиК – Стара Загора. Пускът се е забавил заради изграждането на когенератор, който ще използва отделяния биогаз за производство на електроенергия. Стойността на строежа при старта през 2004 година е бил над 10 млн. евро, като в момента след няколко допълнения към договора с изпълнителя, е стигнала 14 млн. 226 хил. 818 евро, съобщи Манчева. От думите и стана ясно, че след пуска на пречиствателната станция, жителите ще плащат за канализация почти толкова, колкото и за водата за битови нужди.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че два са основните моменти, които трябва да се вземат предвид, когато става дума за пречистването на битови отпадъчни води – колко ще струва това за населението и дали е икономически обосновано.

Конференцията бе по повод Световния ден на тоалетната – 19 ноември, който се отбелязва от 2002 година. Организатор бе фондация „Земя завинаги”. Участваха кметове, представители на институциите, експерти и неправителствени организации.

Емилия Благоева
Гл. експерт „Връзки с обществеността” – Областна администрация
vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн