Шефът на ГДБОП Станимир Флоров: Получихме висока оценка от европейските партньори

Директорът на ГДБОП Станимир Флоров и директорът на Дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” Димитър Георгиев дадоха днес пресконференция в Стара Загора във връзка с проведената вчера успешна спецакция, при която бе неутрализирана престъпна група за производство и разпространение на фалшива валута. В брифинга взеха участие и директорите на Областните дирекции в Стара Загора и Габрово – комисар Алекси Алексиев и комисар Денислав Донков.

Директорът на ГДБОП подчерта, че успехът на вчерашната акция се дължи на преди всичко на отличната координация и взаимодействие между различните служби и структурни звена в МВР и партньорите от Европол и Сикрет сървис. “Нашите колеги работят по неутрализирането на тази група от началото на годината. Работили са сериозно, целенасочено и са използвали всички възможни оперативни способи. Тази операция след време може да влезе в учебниците на Академията на МВР” – заяви Флоров.

Иззетите вчера неистински банкноти с номинал 100 евро и 50 щатски долара са с високо качество и степен на защита. Този тип фалшификат на банкнотите от 100 евро (познат на специалистите с индикатив на Европейската централна банка “100 Р 15”) се появява в страните в Европейския съюз в края на 2007 и началото на 2008 г., откогато датира и сътрудничеството на българските и европейските служби. На българските гранични пунктове към страните от ЕС месечно се конфискуват между 10 и 20 хиляди фалшиви евро. Големи количества от фалшивите 100 евро са разпространявани най-вече в Италия, Испания и Франция, където живеят компактни групи български имигранти. “От 2008 г до момента в страните от Европейския съюз са засечени около 1,5 милиона евро по номинал в неистински банкноти от този тип” – обясни директорът на дирекция “Международно оперативно полицейско сътрудничество” Димитър Георгиев. За проведената акция българската полиция е получила поздравления лично от директора на Европол Робърт Уенрайд.

Общо 130 000 евро и 37 500 долара в неистински банкноти бяха иззети при провелата се вчера спецакция на ГДБОП и областните дирекции в Стара Загора и Габрово. Фалшивите банкноти са с високо качество и притежават голяма част от изискуемите защитни елементи на съответната валута – в т.ч. холограмни стикери и воден знак. Търговската им цена е около 15-20 % от номинала. Тримата членове на престъпната група, осъществявала производството и радзпространението им, бяха задържани в ранния следобед вчера, при опит за сделка на паркинг пред заведение на вр. Шипка. От тях бяха иззети 500 неистински банкноти с номинал 100 евро и 200 банкноти с номинал 50 щатски долара. Останалите фалшификати са открити в нелегалната печатна база, намираща се в пристройка в с. Долно Сахране, общ. Павел баня. Помещението – бивше заведение, е оборудвано с професионални машини за офсетов печат и ситопечат, машина за топъл печат ( на която са изработвани холограмните стикери), компютърна конфигурация, гилотина за рязане на хартия, банкнотоброячни машини, UV-лампи и др. Там са открити и цветоотделки за отпечатване на банкноти с номинал 20, 50 и 100 евро и 50 щатски долара, бои, реактиви, холограмно фолио и други консумативи, използвани за изготвянето на фалшивата валута.

Имотът в с. Долно Сахране е собственост на майката на организатора на групата: 43-годишният И.Д. от Казанлък. В жилищните помещения на къщата е намерено и голямо количество неистински винетни стикери за товарни автомобили и ремаркета и други фалшиви документи. И.Д. е осъждан условно през 1994 г. Осъждан е и вторият от задържаните – Д.М. (24) от Габрово – за кражби и грабежи. Третият участник в групата 24-годишният габровец М.Х. не е имал криминални прояви, но притежава отлични компютърни умения.
В момента тримата са задържани за 72 часа в Габрово, където се води досъдебното производство – поясни директорът на ОДМВР – Габрово комисар Денислав Донков – Предстои да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Повдигнатото обвинение е за участие в организирана престъпна група, за производство и разпространение на неистински парични знаци. Работата за документиране престъпната дейност на тримата задържани продължава.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн