Община Казанлък ще получи “чинията” на Бузлуджа срещу проект

“Ние удовлетворяваме всякакви инициативи, които идват от областни управители и кметове. Аз върнах крепости, паметници, остров и т.н., защото дълбоко вярваме, че един министър не трябва да решава приоритетни проекти за един регион. Дълбоко се надявам, че ако вие тук в Стара Загора прецените какво трябва да стане с Дом-паметник “Бузлуджа”, вярвайте ми, че ние ще го подкрепим. Общините са добрите стопани, аман от суперцентрализация.” Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев по време на едногодишния отчет на министерството, направен на 26 юли т.г. край Стара Загора (началото на ЛОТ2 на АМ “Тракия”). Коментарът му беше във връзка с питане на журналист от вестник “Дума” относно бъдещето на тоталитарния паметник на Бузлуджа.

“Аз съм последният човек, който ще зачеркне миналото. Нашата държава има феноменално минало. Ние имаме 6000 години тракийска цивилизация, Византия, Турция, кой ли не. В цялата тази история няма защо да се страхуваме или да се срамуваме от миналото си – 45 години социализъм. Напротив, имаме един перфектен музей, едно показване на това минало, което е част от нас. От тази гледна точка – нищо лошо, може да се прави проект по ОП “Регионално развитие”. Елате с конкретна идея (б.р. – за превръщането на Дом-паметник “Бузлуджа” в туристическа атракция) и ние ще помогнем”, заключи министър Плевнелиев.

С бъдещето на рушащия се паметник от няколко месеца се е ангажирал областният управител Йордан Николов. Както вече съобщи “Старозагорски новини”, той беше изпратил писмо до МРРБ с питане за бъдещото стопанисване и управление на Дом-паметник “Бузлуджа” и евентуалното му превръщане в музей. От своя страна ведомството на Плевнелиев, което е принципал на сградата, е поискало становище от Министерството на културата. Преди две седмици то пък е изпратило писмо до областния управител, в което се съобщава, че Националният институт за недвижимо културно наследство ще предприеме проучване и ще изготви предварителна оценка на културната и научна стойност на обекта, след което ще формира своето виждане за бъдещия подход към сградата… Досегашната практика обаче е показала, че подобно начинание ще отнеме месеци, а може би и година.И освен това ще струва доста пари на данъкоплатеца. Затова и завчера министър Росен Плевнелиев разсече гордиевия възел съвсем простичко, но съвсем по европейски – дайте проект, ще ви дадем паметника. В това число и пари за превръщането му в туристическа дестинация.

И тъй като обектът е на територията на Община Казанлък, тя ще има правото да получи паметника. Стига обаче местната власт да се разбере помежду си (предвид съществуващата конфронтация между Общинския съвет и Общинска администрация). И да представи проект, различен от частно-бизнесменски мераци за резиденция или хотел.

Йовка ВЕЛИКОВА

-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн