С недокументирана цесия опитват да отмъкнат 5 000 000 лева на старозагорци*

STZAGORA.NET
*
Докато тече делото във ВКС, около 3.8 млн. лв. от сметките на община Стара Загора са блокирани от частен съдебен изпълнител, представляващ интересите на КТБ и НАП, към които изпълнителят на проекта ДЗЗД “Железник СЗ 2011″ има задължения.

Веднага след решението на ВКС в полза на компанията обаче общината получава писмо, че парите трябва да отидат във фирма цесионер, тъй като ДЗЗД “Железник СЗ-2011″ е сключила цесия с фирма “Дедакс” ЕООД, на която е прехвърлила задълженията си от община Стара Загора. Най-скандалното в случая е, че само седмица, след като завежда делото в старозагорския Окръжен съд – на 19.10.2012 г., ДЗЗД “Железник СЗ-2011″ е сключило цесия с друга фирма – “Дедакс” ЕООД, на която е прехвърлило вземанията си от Община Стара Загора, за което Общината не е била уведомена по съответния ред. За да има договорът за цесия действие спрямо длъжника, предишният кредитор, а не някой друг, трябва да съобщи на длъжника, че е прехвърлил вземането си. Само в този случай договорът за цесия има действие спрямо длъжника. Ако прехвърленото вземане не му е съобщено, длъжникът не отговаря пред новия кредитор и ако последният заведе иск срещу длъжника, длъжникът може да се освободи от отговорност. Изрично в разпоредбата на чл. 99, ал. 3 ЗЗД е казано, че предишният кредитор (цедентът) е длъжен да съобщи на длъжника за прехвърлянето. ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА НЕ Е УВЕДОМЕНА!!!

На следващо място, за да е действителен договорът за цесия, е необходимо предишният кредитор ДЗЗД “Железник СЗ 2011″ да предаде на новия кредитор намиращите се у него документи, които установяват вземането, както и да му потвърди писмено станалото прехвърляне. Такива към датата на цесията няма! В счетоводството основен е принципът на текущото начисляване. Според него сделките и събитията се отчитат в момента на тяхното възникване, а не при заплащане. Санкциите, предвидени за неспазване на Закона за счетоводството са определени в неговите Административно-наказателни разпоредби. Встъпването във вземане се отчита като възникване на актив (вземане) срещу определено задължение (или плащане). Справка в Търговския регистър показва, че в годишните финансови отчети на “Дедакс” ЕООД за 2014, 2015, 2016 год. публикувани в Търговския регистър, няма отразени вземания в размер на 4-5 млн. лв., колкото би трябвало да е цесията. При наличие и осчетоводяване на цесия в актива на баланса би трябвало да има вземане от Община Стара Загора за 4-5 млн. Вземанията на фирмата през годините са: 2014 – 41 хил. лв., 2015 – 38 хил. лв., 2016 – стават 4 хил. лв. (4 хил., не 4 млн.!!!) и те са отразени в статия “Други вземания”. Интересен факт е, че Дружеството няма Годишен финансов отчет за 2012 и 2013 г. Според актуалното състояние, то не развива дейност. Цесия нямат и двете фирми в ДЗЗД “Железник СЗ 2011″ – Интегрирани пътни системи и Пътстрой ООД. Според официалната справка за сключените цесии по кредити в КТБ, единствено “Пътстрой” ООД е декларирало прихващане за 130 480 лева. Интегрирани пътни системи според доклада на “Аликс Партнърс” за КТБ не е докладвало данни за цесии. Интересен факт в предстоящото дело ще е да се види кой е нотариусът, заверил договора за цесия през октомври 2012 година. Това е две години преди да фалира КТБ – банката, от която ДЗЗД “Железник СЗ 2011″ е прехвърлила дълга си. За дата на начало на неплатежоспособността на КТБ е обявен 6 ноември 2014 година.

Според отлично информирани източници такъв договор е подписан през миналата година срещу определена сума пари със задна дата. И тук вече Прокуратурата е на ход!

ТВ Стара Загора,
Десислава Петкова

* Заглавието е на редакцията. Оригинално заглавие: “Община Стара Загора може да оспори цесията на Дружеството, което отмъкна 5 000 000 лева на старозагорци!”

#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн