Програма за честване на празника Успение Богородично в едноименния казанлъшки храм – 14-15 август 2017 г.

STZAGORA.NET
*
14 август

Във връзка с тържественото отбелязване на празника се предвижда частицата от Св. мощи на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, съхранявани в едноименния храм в Стара Загора, заедно с иконата на светителя, да бъдат пренесени за поклонение в храм „Успение Богородично“ в Казанлък, където ще останат до 16,30 ч. на 15 август 2017 г.

* 15,30-16,00 часа – придвижване на процесията от Стара Загора до Казанлък;
* 16,00 часа – посрещане на светите мощи и иконата в храм „Успение Богородично” в Казанлък и полагане за поклонение;

С оглед импозантността на самото посрещане на Св. мощи автомобилът, който ги превозва, ще бъде посрещнат от духовенство и богомолен народ на площад „Севтополис“ до Лъвовата чешма и оттам, придвижвайки се на изток, ще се достигне пеш до св. храм. В литийното шествие ще вземат участие всички казанлъшки свещеници и богомолци.

Литийното шествие ще премине по маршрут бул. „Александър Батенберг” от мястото на посрещане на изток до ул. „Йордан Стателов” (източно от Универмага), където ще завие на юг до ул. „Пейо Яворов”, където отново ще завие на изток, за да стигне до входа на св. храм.

* 17,00 часа – отслужване на бдение и опелото на Св. Богородица;
Храмът ще бъде отворен за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята до полунощ на 14 август.

15 август

* 9,00–11,30 часа – отслужване на Божествена Св. литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан;
* 16,30 часа – възвръщане на светите мощи и иконата в храм „Св. Николай” в Стара Загора и полагане за поклонение през целия ден;

Храмът ще бъде отворен за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята, до 16,30 ч. на 15 август.

Старозагорска Света митрополия

#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн