В Стара Загора дигитализират вестници от миналия век с модерен планетарен бук скенер

STZAGORA.NET
*
В старозагорската библиотека „Родина“ с помощта на професионален планетарен бук скенер „ЭларСКАН“ дигитализират вестници от миналия век. Почти изцяло дигитализирани са теченията на колекция „Периодични издания. Стара Загора 1882 – 1944“ на Краеведския фонд на библиотеката, съобщи директорът Слава Драганова.

До момента възможностите на техниката в библиотеката изключваха сканирането на източници с формат над А3, поясни тя. С модерния скенер вече са цифровизирани цялото течение на в. „Дума”, съхранявано в библиотеката – 1972 страници от Год. I – XVIII, 1926 – 1944 г. и 239 страници на 7 годишнини от периода 1929 – 1944 г. на в-к „Земя“. Предстои сканирането на в-к „Зора“.

„ЭларСКАН“ е планетарен документен скенер, проектиран за работа с подвързани и „неудобни“ документи, за сканиране на документи в офиса, в университети, в архиви и библиотеки, в центрове за обработка на документи и т.н. Скенерите от този тип се наричат също бук скенери, скенери за книги „face-up“, „over-head“ скенери, понякога даже „фотографски скенери“. Това е удобен настолен апарат за дигитализация на обекти (не само книги или документи, а оригиналите могат да бъдат и обемни — ордени, монети, различни тъкани и някои аксесоари, всякакви предмети, артефакти…) Устройството, осигурява важния принцип за производствен непрекъснат режим на работа: „да виждаш какво сканираш и да не обръщаш нагоре-надолу, за да разгърнеш страницата“, за разлика от плоските скенери, обяснява Драганова. То моментално прави изображения с високо качество и съхранява файла в нужния формат. Времето за сканиране е по-малко от необходимото за прелистване на страница — не повече от няколко секунди, а максималният формат е А2 (около 40?60 см).

Скенерът е предоставен за безвъзмездно ползване за определен период от фирма „АЯ Мсълюшънс“ ЕООД. Техниката ще остане в библиотека „Родина“ до средата на септември, когато ще бъде презентирана пред старозагорската общественост. Целта е да се покажат възможностите му и отново да се поставят на широко обсъждане проблемите, свързани с опазването и достъпа до писменото наследство на Стара Загора, съхранявано в местните културни институти, като и да се генерират идеи за споделени отговорности на библиотеки, музеи и общински власти при разработване и приемане на стратегия и дългосрочна програма за културното наследство на града и региона, в които да намерят място всички страни.

От 5 години библиотека „Родина“ работи за разработване на местна политика и дългосрочна програма за опазване на старозагорското книжовно културно наследство, включително за дигитализация на застрашени колекции в културните институти на Стара Загора. Предложението е да се създаде регионален консорциум и дигитално студио като стъпка към споделяне на отговорностите в този процес между библиотеките и музеите – гаранция за избягване на дублирането, за постигане на по-висока ефективност и за намаляване на разходите при цифровизацията на документите. Библиотека „Родина“ дигитализира документи от фонда си от 2010 г., а от 2011 г. е част от европейската дигитална библиотека ЕВРОПЕАНА.

Дигитална библиотека – http://www.rodina-bg.org/digitalna-biblioteka ; Старозагорска е-памет – http://www.epamet-sz.org/ ; Планетарен скенер ЭларСКАН – http://www.elarscan.com/bg/planetaren-skener-za-knigi-ili-prosto-nai-dobriyat-skener-za-vsichko/

Бележка на редакцията на stzagora.net:

Свалихме за проба началото на уводната статия на дигитализирания първи брой на старозагорския вестник “Кавалъ” от 10 април 1925 г. Оказа се, че информацията е съхранена за поколенията не само като изображение, но и че текстът напълно подлежи на копиране и използване в електронни формати. Възпроизвеждаме го с леко осъвременяване на орфографията и някои съкращения:

Думата на “Кавалъ”

Др-во “Кавалъ” реши да издава свой музикаленъ органъ на същото име. Тая нужда — отдавна чувствувана — се наложи по силата на бързия растежъ на музикалното дело въ града ни. Следъ двете войни всички сме свидетели, че градът ни живее въ една интензивна музикална дейност. Не минава неделя безъ концерти, спектакли или музикални забави. Въ града ни засега има струнни оркестри при дружество „Кавалъ”, Мъжката гимназия, 12-та пехотна дружина, локала „Батембергъ”, казиното и киното; хорове — при др. „Кавалъ”, Девическата, Мъжката и Търговската гимназия, детската „Китка” и въ църквите Св. Богородица и Св. Димитръ.

Този музикаленъ кипежъ може и ще требва да се канализира въ обща струя, която, ръководена отъ колективитетъ съ изпитани методи, ще даде една по-правилна насока на музикалната мисъль и дейность; дилетантството требва да се изгони, защото то разяжда и деморализира младите музикални сили…

#

vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн