Стара Загора преклони глава пред делото на Апостола 180 години след неговото рождение

STZAGORA.NET
*
С общоградски ритуал старозагорци отбелязаха днес 180-та годишнина от рождението на Васил Левски. Тържеството се състоя пред паметника на Апостола на свободата в Стара Загора. В него участваха областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Общината Делян Иванов, депутати от Старозагорския избирателен район, общински съветници, секретарят на общината Делян Иванов, представители на общинската и областната администрация, на командването на Втора механизирана бригада и на политически сили, почетна рота от Втора механизирана бригада и военен духов оркестър, знаменна група и членове на клуб „Традиция“, деца от различни училища и детски градини, граждани.

Честването започна със заупокойна литургия в памет на дякона Левски, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия. Слово за делото на Апостола на българската свобода произнесе Гергана Микова.

„Днес за пореден път свеждаме глави пред паметника на най-големия българин. Неговият живот и революционна борба са неразривно свързани със Стара Загора. Затова ние сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му. Днес всички трябва да си зададем въпроса дали наистина сме достойни наследници на Васил Левски. Днес трябва да застанем единни и да покажем, че в трудни времена можем да бъдем заедно като нация, чиято дума се чува по цял свят. За да могат нашите деца и наследници след 100 години отново да сведат глави пред този паметник. Не от срам, а в знак на признателност” – каза областният управител.

Старозагорският поет Йордан Пеев, който наскоро стана лауреат на престижния Национален конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“, представи награденото си стихотворение „Отговор на писмото на Левски до мен в нощта на 18 срещу 19 февруари“. Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“.

Бяха положени венци пред паметника на Васил Левски от името на Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общинския съвет, областния управител и СУ „Васил Левски“. Цветя пред мемориала поставиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани от всички възрасти.

По случай 180-годишнината музейният обект „Хилендарски метох” към РИМ – Стара Загора днес е отворен безплатно за посетители до 17:30 ч. В него е организирана музейно-образователна програма за деца “Заветите на Апостола”.

Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий, също отбелязва180-годишнината от рождението на Васил Левски с беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола.






#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн