За 22-ри път пленер по живопис „Дружба“ в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
За 22-ри път Стара Загора е домакин на традиционния пленер по живопис „Дружба“, който се провежда от 6-ти до 16-ти юни 2017 г. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

На официалното откриване днес в изложбена зала „Байер“ присъства председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. „Благодарим, че сме поканени и че имаме възможността да изживеем това предизвикателство, както и да се насладим на великолепието на града, да попием от тази древна култура, на която ще станем свидетели чрез артефактите“, каза той пред журналисти. „Ние всички правим това, което трябва, за да се твори култура, но за да се превърне нещо в културен факт е необходима подкрепата на институциите. Радвам се, че тук я има в лицето на Община Стара Загора“, добави Генов. Той благодари на председателя на Представителството на старозагорските художници доц. Злати Златев, който е основният двигател и организатор на събитието.

Девет художници от седем града в продължение на седмица ще рисуват на емблематични за града места. Според регламента те ще представят по две картини в размер 50/65 см. , които ще останат във фонда на Художествената галерия. Допълнително създадените платна също ще бъдат експонирани в залата.

На пресконференцията днес присъстваха поканените художниците – доц. Анна Цоловска от София, Цветан Казанджиев от Ямбол, Румен Рачев от Казанлък, Добрин Вътев от Бургас, Георги Стойнев от Димитровград, доц. Маринета Млячкова от Велико Търново, Любен Генов от София, Никола Москов и Милен Иванов от Стара Загора. Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде представена в галерия „Байер“ на 16 юни от 18:00 ч.

От името на ръководството на Община Стара Загора началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова поздрави присъстващите. Тя припомни, че пленерът е преминал през трудни времена, но е бил възстановен през 1995-96-та година с изключителната помощ и подкрепа на административното управление на Стара Загора.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн