Представят историческата дейност на Христо Милев – окръжен управител в Стара Загора в началото на ХХ век

STZAGORA.NET
*
Библиотека “Родина” кани на среща с проф. Тодор Балкански и представяне на изследването му за Христо Милев (03.04.1867, с. Шипка – 1943, София) – старозагорски окръжен управител в периода 1906-1909 година, един от основателите на Археологическо дружество “Августа Траяна”; първопроходец в ономастичното* пространство на Старозагорска област, преименувал с българските им имена 311 селища в Старозагорско.

Срещата ще се проведе на 2 юни от 18:00 ч. в Арт-фоайето на Радио Стара Загора.

„През 2014 г. Общинският съвет в Стара Загора приема решение № 1170 за смяна на турско-арабските имена на местности. На свое заседание от 23.02.2017 той създаде комисия, която да пристъпи към изпълнение на посоченото решение.

Същевременно през март тази година излезе книга, която според рецензента й – проф. Веселин Бояджиев, „трябвало да се появи преди 100 години”. Засяга типичното в ойконимията и пуризма в Добруджанско и Старозагорско, в „границите на ентимологическия анализ и критичност”. Озаглавена е „Симеон Атанасов – първопроходецът в ономастичното пространство. И още нещо…”, ИК „Знак”, ВТ, 2017 Автори са проф. д.ф.н. Тодор Балкански и д-р Димитър Маринов

В нея на стр. 12 и стр. 14 четем: „Историята на ономастичната наука дълго време „изпуска” от научното си пространство делото на Симеон Атанасов,… просто не е имало кой да се сети за него… и по-нататък…В същото историческо време, друг държавен мъж следва инициативата му в Старозагорски окръг – Христо Милев”.

На 19.09.1905 г. Христо Милев е преназначен като Окръжен управител на Стара Загора. В този период той се занимава с ономастична, книжовна, картографска, археологическа, музейна и др. дейности. Изследователят Г. Георгиев споделя: „Едва ли бих могъл да изчерпя всичко, с което се е занимавал Христо Милев като областен управител на Стара Загора. Той съставя историческа карта на България от 7-ми до 14-ти век. Отпечатва я в София, в печатницата на Тодор Пеев. Едновременно излиза и книгата „Няколко думи като допълнение към историческата карта на България”. През 1909 г. издава още две брошури, с обяснение за Второто българско царство на Асен и Петър. Съставя карта на Старозагорски окръг с означение на всички места, където има запазени старини. Събира музейни рядкости, предава знамето на Старозагорското въстание за съхранение, свиква първото събрание на археологическо дружество, създава организацията на музейното дело в града. За тази отговорна дейност на Христо Милев разказва в спомените си старозагорецът-възрожденец Атанас Илиев.“

Станка Битлиева

- – - – - – -
* Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на имена, преди всичко лични имена (антропонимия), но също и имена на географски понятия (топономастика) и др.

Сродни с нея области са например лингвистичната дисциплина етимология, която изследва като цяло значението, произхода и разпространението, и генеалогията, която се интересува от произхода на отделни хора и семейства.

Ономастиката описва като поддисциплина на езикознанието специфичните качества на собствените имена (лични, фамилни имена, имена на места, водни източници, стоки и др.). Тъй като този обект на изследване засяга много области от средата около нас, науката има допир с нея, а също и с многобройни обществени и природонаучни науки, за които имената имат важно значение.

Ономастиката се занимава с възникването и историята на имената във връзка с хората, които дават и използват имена, и със сменящите се ситуации на назоваване. Международният координиращ орган е International Council of Onomastic Sciences (ICOS със седалище Упсала/Швеция). (Уикипедия)
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн