Кметът на Стара Загора ще участва в Национален комитет за отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението през 2018-та

STZAGORA.NET
*
Стара Загора подкрепя инициативата на руския посланик Анатолий Макаров за създаване на Национален комитет за честванията 140-та годишнина от Освобождението на България по време на Руско-турската война. Това заяви кметът Живко Тодоров по време на днешната си среща с дипломата.

Днес и утре Макаров е на двудневна визита в Стара Загора. Тя е по случай 140-та годишнина от връчването на Самарското знаме на командира на Трета дружина на българското опълчение подп. Павел Калитин. Предложението от руска страна е честванията на годишнината от Освобождението и Националния празник на 3 март 2018 г. да бъдат под егидата на българския и руския президенти. По думите на Макаров, руският президент не е идвал в България от 10 години и събитието е добър повод за това.

Дотогава има поредица от инициативи в цялата страна, една от които е програмата за отбелязването на 140-та годишнина от боевете за Стара Загора, която предстои на 31 юли т.г. В своята искрена и емоционална реч руският посланик определи този празник като един от най-сближаващите нашите два народа. Той сподели, че е очарован от града и хората, както и възхищението си от днешната церемония за Самарското знаме в катедралния храм „Св. Димитър“, където то бе осветено от старозагорския владика Киприан.

От двете страни бе споделено взаимно желание за активен диалог и сътрудничество във всички сфери на икономическия, културния живот и туризма.

Гостът получи от кмета Живко Тодоров луксозен албум в два тома, посветен на руските паметници в България. Визитата на дипломата продължава и утре с посещение на Регионалния исторически музей и Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн