Започнаха статистически проучвания за използването на информацонно-комуникационни технологии и за доходите и условията на живот в област Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В периода април-май 2017 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра наблюдение „Използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2017 година”. Изследването се провежда във всички държави – членки на ЕС по единна методология и има за цел да измери нивото на развитие на информационното общество в РБългария. Тези данни са основен източник на информация за сравнителен анализ на използването на ИКТ в домакинствата за всички европейски страни.

В Старозагорска област наблюдението ще се проведе в 17 населени места и ще бъдат анкетирани 246 домакинства, които са включени в извадката на принципа на случаен подбор. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора”.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Стара Загора може да се получи на следните служебни телефони в Териториалното статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора”: 042/619 415 и 042/619 412.

Съгласно Закона за статистиката получените при анкетирането данни представляват служебна тайна и могат да се използват само за статистически цели.

* * *
Националният статистически институт, чрез Териториалните статистически бюра в страната, провежда в периода март – май 2017 г. и анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот 2017”.

С Регламент № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (EU–SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.

Изследването се провежда върху четиригодишен ротационен панел от обикновени домакинства. Домакинствата са включени в извадката на принципа на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро – Югоизток, отдел „Статистически изследвания – Стара Загора” за попълване на два въпросника: Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник и Модул Здраве – втори приоритет.

Обект на наблюдение е домакинството и всички негови членове на 16 и повече години, попаднали в извадката.

В Старозагорска област изследването ще се проведе в 38 населени места и ще бъдат анкетирани 418 домакинства. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток отдел „Статистически изследвания – Стара Загора”.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Стара Загора може да се получи на следните служебни телефони в Териториалното статистическо бюро – Югоизток отдел „Статистически изследвания – Стара Загора”: 042/619 435 и 042/619 412.

Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да се намери сайта на Националния статистически институт в рубриката „Статистически данни”, подрубрика „Социално включване и условия на живот”.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн