12-ти Маратон на четенето в Стара Загора: старт в неделя, 2 април, кулминацията – във вторник

STZAGORA.NET
*
На 2 април (неделя) – Международния ден на детската книга, Библиотека „Родина” дава старт на 12-ия Маратон „Четяща Стара Загора” 2017 г. Най-книжовното събитие, свързано с писменото творчество, отново се осъщестява в партньорство с Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и с подкрепата на Община Стара Загора.

Сред горещите поддръжници са още Радио Стара Загора, ТВ Стара Загора, издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, „Точица” и „Кибеа”, Регионалният исторически музей, Драматичният театър „Гео Милев” и Кукленият театър, книжарниците „Приятели” и „Хеликон”. Отново ще се приобщят към маратона и от най-четящите таксита – „ЧАР такси” в Стара Загора.

Лице на инициативата ще бъде г-н Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора.

Организаторите отново отбелязват с удовлетворение прилива от участници от практически всички училища, детски градини, читалища, културни институции и социални заведения. С уважение и благоговение страници ще се разгръщат на още десетки места, включително в Община Стара Загора, многобройните кметства, школи и спортни клубове, в Тракийския университет и в офиси и служби.

Буквената инициатива разширява границите си и с участието на специална група малчугани от Детска градина „Синчец” в Павел баня, които ще се представят като горди, грамотни българчета с драматизацията „Маминото жабче”. Цялата детска градина „Светлина” в Стара Загора ще участва със „Сливи за смет” – драматизация и почистване на зелени площи пред Стадион „Берое”.

С оригинален почин ще блеснат учениците от ОУ „Бойчо Русев” и читалище „Димитър Наумов 1908” от село Преславен, които ще шестват до Каменния кръст в Джуранлийското поле за литературно четене пред паметника. Така ще отбележат 140 години от боевете за Стара Загора и от героичната смърт на своя патрон Бойчо Русев, загинал в битката за Самарското знаме.

От Регионалната библиотека „Захарий Княжески” са подготвили срещи с писателя Христо Стоянов и романа му „Разпад”, както и с писателката Капка Касабова и романа й „Граница”. Галина Костова ще направи промоция на своята „Легенда за Царя”. Съвместно с „Пътуващите книги на Стара Загора“ ще домакинстват и на Александър Ненов и полезното четиво „Интернет безопасност”.

От филиал „Августа Траяна“ на Библиотека „Родина” потвърждават пристрастието си към дефиницията на Стара Загора като Град на поетите и липите с поканата си за среща и четене с Мария Донева.

И към момента нови участници продължават да се включват в програмата за четенията.

Кулминацията ще бъде на 25 април (вторник) от 8:00 до 22:00 часа. В срещите и представянията на книги в Детския отдел на библиотеката, в училищата и в голямото градско четене –хепънинг през целия ден на бул „Цар Симеон Велики” пред книжарница „Хеликон” ще гостуват писатели, творци и артисти. Из града отново ще хвърчат „четящите” таксита на фирма „Чар”, в които ще звучи поезия.

Пълната програма на 12-ия Маратон на четенето в Стара Загора може да следите на сайта http://www.rodina-bg.org/ и във Фейсбук.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн