Граждани сигнализираха за изкопни работи зад Първи частен склад, под стадион “Химик”

STZAGORA.NET
*
Стара Загора, събота, 4 март, 9.50 часа: Гражданин подава сигнал на Горещия телефон на Община Стара Загора, че недалеч от стадион Химик, зад Първи частен склад, “се копае незаконно с механизирана техника, с цел започване на строеж”. Подаващият сигнала е убеден, че за въпросния имот е издадена забранителна заповед.

Мястото е посетено от екип “Контрол на обществения ред” към Община Стара Загора. В дадения в 10.50 ч. доклад е отбелязано следното: “Изкопът се намира на 20-30 метра южно от стадиона и е в частен имот, собственост на държателя на склада, който се намира в непосредствена близост. Господинът е представил нотариален акт на парцела и документ за покупко-продажба. Същият е разпоредил изкопните дейности с цел заравняване на терена.”

Засега не са оповестени данни законосъобразно ли е разпореждането на собственика. Вероятно това ще бъде сторено в началото на работната седмица.

10.55 часа: Гражданинът желае да бъде извършена проверка от компетентни органи, защото според него изкопът е предпоставка за строеж, а има забрана.

В неделя, 5 март, сдружение “Запазете Бедечка” реагира на ситуацията, като съобщи: “Багери започнаха да копаят в Бедечка въпреки забраната”. Подчертава се, че е копано за трети ден и се прави предположението, че някой се опитва да се възползва от струпването на почивни дни, за да останат изкопните работи незабелязани. “Багерите се появиха само дни след като в консултативно звено към Общината т.нар. експертен съвет започна активно да лобира през зелената площ да се прокара булевард, а най-южната част да бъде застроена, вместо да остане зелена площ със спортни терени – както е предвидено в проекта за нов устройствен план на мястото. Въпросният съвет обаче няма задължителен характер, а най-активните застъпници на улица и застрояване дори бяха външни за съвета архитекти, поканени на съвещанието”, се казва още в позицията на “Запазете Бедечка”. Отбелязва се и че до този момент не е известно някоя от компетентните институции да е предприела мерки срещу изкопните дейности.

Медията ни провери на място за какъв точно изкоп става дума. Оказа се, че частният терен зад склада наистина е с малко по-високо ниво, и че наистина е копано до изравняването му с нулевото ниво на склада. Няма и следа от копане с цел полагане на каквито и да било основи. Целта на собственика е била да използва наличната собствена площ за паркинг, тъй като отпред, на ул. “Христина Морфова”, често се струпват много коли на клиенти и доставчици.

В Община Стара Загора главният архитект Виктория Грозева уточни, че собственик на терен може да го подравнява само в случай, че изкопът не превишава определена кубатура. Ако обемът на изкопаната земна маса е по-голям от разрешеното, се изисква да е налице одобрен проект. Такъв в случая няма. Затова на мястото изкопните работи са спрени, а собственикът ще бъде санкциониран.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн