Кардиолози от Болница “Тракия” предотвратиха сърдечен байпас чрез отпушване на калцирали коронарни артерии с ротаблатор

STZAGORA.NET
*
Инвазивни кардиолози от Болница „Тракия” предотвратиха сърдечна операция с байпас на 63-годишен мъж от Стара Загора, като отпушиха калцираните коронарни артерии, използвайки иновативния апарат „Ротаблатор”. Пациентът е постъпил в кардиологичното отделение на болницата с оплаквания от ежедневни болки в гърдите при усилие. Кардиолозите установяват масивно отлагане на калций по коронарните артерии и значително стеснение на една от тях. „Пред нас имаше две възможности – оперативно лечение за поставяне на байпас или използване на ротаблатор за инвазивно премахване на стеснението, причинено от атерисклероза с отлагане на калций”, обясни след процедурата началникът на кардиологично отделение в Болница „Тракия” д-р Борислав Борисов. Лекарите и пациентът избират по-модерния и безопасен метод, за да обработят калцираната дясна коронарна артерия.

„Когато имаме подобно масивно отлагане на калций в артериите, е много трудно да се разшири стесненото място. Обичайното средство за разширяване на подобни стенози са балоните, но в такива случаи прилагането им не дава желания резултат. Ротаблаторът е апарат, чрез който с помощта на специален катетър се прониква до стенозата през артерия на крака. Върхът на катетъра е снабден с малка сфера с абразивна повърхност, която се върти с до 180 000 оборота в минута. Тя разпрашава плаката на микроскопични частици, които преминават в периферията на съда и се резорбират безопасно чрез кръвообръщението. След процедурата мястото вече позволява плаката да бъде третирана с обичайните средства – разширяване с балон и поставяне на стент”.

Процедурата преминава напълно безпроблемно. Извършват я д-р Борислав Борисов и д-р Михаил Михалев. Методиката изисква задължително участие на двама лекари, които да работят в синхрон. „При спазване на индикациите и правилен подбор на размера на ротаблатора, процедурата е напълно безопасна”, посочи д-р Борисов. В случая кардиолозите използват размер на катетъра с 6 мм по-малък от размера на артерията, която обработват. Пациентът вече е изписан и си е вкъщи в отлично състояние.

Методиката за разпрашаване на плаки с ротаблатор съществува от 20 години. В началото обаче апаратът не е можел да поддържа оборотите, които притежава днес модерният ротаблатор, с който работят лекарите в Болница „Тракия”. Сега това е апаратурата, която се използва в целия свят. В България с такава апаратура разполагат на още 2-3 места, посочи д-р Борисов.

Натрупването на калций в артериите е резултат най-вече от тяхното стареене. За да се предпазим, трябва да поддържаме нормално кръвно налягане до 130/80, нормални стойности на холестерол, на кръвна захар, както и да не пушим тютюневи изделия. За съжаление последните изследвания за нивото на тютюнопушене в България сочат, че над 30% от българите продължават да пушат активно, подчерта д-р Борисов. Това ни навежда на мисълта, че скоро у нас няма да има спад на сърдечно-съдовите заболявания.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн