Брутен вътрешен продукт и брутна добавена стойност за област Стара Загора през 2015 година

STZAGORA.NET
*
По окончателни данни произведеният брутен вътрешен продукт* (БВП) за област Стара Загора през 2015 година е 4403 млн. лв. Това нарежда областта на 4-то място в страната, след областите София (столица), Пловдив и Варна. В сравнение с 2014 г. обемът му в номинално изражение е намалял с 6.3%. Произведеният в областта БВП представлява 5.0% от общия за страната. На човек от населението се падат 13 555 лв. от стойностния обем на БВП за областта, при 12 339 лв. за страната. С най-високо равнище на БВП на човек от населението е област София (столица) – 26 690 лв., а с най-ниско – област Сливен с 5921 лева.

Създадената от отраслите на областната икономика брутна добавена стойност** (БДС) през 2015 г. възлиза на 3 805 млн.лв. по текущи цени, което е с 6.7% по-малко в сравнение с 2014 г. и представлява 5.0% от добавената стойност за страната.
Добавената стойност реализирана от дейностите в сектора на услугите е 1 360 млн. лв. и представлява 35.7% от общата БДС за областта. В сравнение с 2014 г. относителният и дял се увеличава с 4.0 процентни пункта.
През 2015 г. добавената стойност реализирана от дейностите в индустриалния сектор е в размер на 2 302 млн. лв. и представлява 60.5% от общата БДС за областта. Спрямо 2014 година нейният относителен дял намалява с 4.2%.
Относителният дял на аграрния сектор представлява 3.8% от добавената стойност на областта и е в размер на 143 млн. лева. Спрямо 2014 г. той бележи увеличение с 0.2%

——–
* Брутният вътрешен продукт по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. Той може да се дефинира по три начина:
а) БВП е сума от брутната добавена стойност, създадена от различните институционални сектори или различните отрасли на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите (които не са разпределени по сектори и отрасли). БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика.
б) БВП е сума от категориите крайно използване на продукти и услуги от резидентите институционални единици (фактическо крайно потребление и бруто капиталообразуване) плюс износа на стоки и услуги минус вноса на стоки и услуги.
в) БВП е сума от генерираните доходи в състава на сметка „Формиране на дохода” (компенсация на наетите, данъци върху производството и вноса минус субсидии, брутен опериращ излишък и смесен доход).

** 2 Брутната добавена стойност (БДС) по базисни цени е балансираща позиция в състава на производствената сметка, изчислявана като разлика между произведената брутна продукция по базисни цени (преди начисляването на данъци върху продуктите и услугите, включително субсидиите върху продуктите и услугите) и междинните производствени разходи по цени на купувач.

Методологични бележки:

Годишното изследване на националните икономически сметки за БВП и неговите компоненти се разработва в съответствие с методологическите принципи на „Европейската система на национални сметки” (ЕСС 2010)
Изследването се провежда регулярно от 1996 година. Динамичните редове от данни по показатели са налични в интернет страницата на НСИ (www.nsi.bg).

Резултатите от изследването са окончателни и се основават на годишните изчерпателни изследвания в областта на икономическата статистика, както и въз основа на актуализирана статистическа и административна информация – информация за данъци, субсидии, платежен баланс и други.

Изчисленията се основават на прилаганите два независими подхода за оценка: производствен метод и метод на крайното използване.

Данните за БВП се предоставят съгласно Програмата на Евростат за предоставяне на данни в областта на националните сметки и Регламент (ЕС) № 549/2013 на Европейския парламент и на Съвета. В съответствие с изискванията за разработване и предоставяне на официална статистическа информация данните за БВП представляват експресни оценки, разработвани 42 – 45 дни след отчетния период, тримесечни регулярни оценки, разработвани 60 – 65 дни след отчетния период, предварителни годишни данни, разработвани на базата на предварителни тримесечни данни, окончателни годишни данни, разработвани 9 месеца след изтичане на съответния период, и ревизирани окончателни оценки, разработвани след съставяне на Таблици „Ресурс – Използване” 3 години след изтичане на отчетния период.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн