Уникално шествие с 300-метровия български трибагреник за Националния празник 3-ти март в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Хора от различни краища на България ще пристигнат в Стара Загора на 3 март, за да вземат участие в шествието с 300-метровия национален флаг, до Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. За трета поредна година на Националния празник на Република България хиляди ще съпроводят трикольора до мястото-символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война. Всеки, който желае, ще може да носи знамето, заедно с военнослужещите от Втора бригада.

Уникалното паметно шествие под надслов “За Свободата… Да развеем българското знаме” ще премине трикилометровия път-поклон до комплекса “Бранителите”, предвождано от кмета Живко Тодоров и общинското ръководство. С любов към Отчеството граждани, военнослужещи и патриоти от страната ще пренесат на ръце трибагреника, който ще изкачи монумента на „Самарското знаме“, извисяващ се над града вече 40 години. През 2017 г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чията кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“, на 31 юли, от 21.00 ч., на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Програмата на Община Стара Загора за Националния празник 3 март започва в 9.00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10.15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877″, Паметника “Защитниците на Стара Загора”, Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Тържественият ритуал за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината ще започне в 10.30 ч., след което шествието , начело с репликата на Самарското знаме и военния духов оркестър, ще се отправи към мемориала „Бранителите“. Предвидено е финалът да бъде по обед, с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“ . Община Стара Загора ще осигури безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн