Митрополит Киприян отслужи водосвет в Старозагорската опера, ще дирижира напролет Моцартовия “Реквием”

STZAGORA.NET
*
Водосвет за здраве и успехи на Операта в Стара Загора отслужи днес старозагорският Митрополит Киприян. В 11.00 часа той се качи със свещеници на сцената на оперния театър, за да извърши богослужението.

„Обръщам се към всички, които сте в храма на Изкуството, на най-красивото изкуство – Операта. Гласовете, които са славословели идването на Исус Христос на Земята са били ангелски. Ангелският хор е този, който величае. И ето, в този миг, човешкото сърце не може да остане равнодушно към тази радост – че Бог се явява като глас, като славословие. Бог ни е дал глас да можем да общуваме, Бог ни е дал глас да търсим съвършенството. Можем да се стремим да търсим всеки път истината, вярата в онова, което вършим, да можем да приобщаваме в онова, което Господ ни е дал и което ви е поверил. Поверил ви е да се грижите за човешките души. И знайте, че музиката е за интелигентните хора – те могат да я разберат, те могат да я почувстват, те могат да потърсят съвършенството. Бъдете живи и здрави и да работите дълго и успешно в това прекрасно поприще – музиката!“

С тези думи Митрополит Киприян се обърна към събраните в салона и на сцената артисти от Операта. На сцената до ръководството на Операта бе и Областният управител инж.Георги Ранов.

След водосвета в разговор с директора на Операта Огнян Драганов Негово Високопреосвещенство прие поканата да дирижира „Реквием“ от В.А.Моцарт на 12 април в Операта с участието на известните солисти Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов, и с участието на хора и оркестъра на Операта.

През 1995 г. Митрополит Киприян завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство „Христина Морфова“ в Стара Загора. От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор “Св. Софроний еп. Врачански” на Врачанска епархия.

Като Архимандрит Киприян е носител на голямата награда от Международния конкурс “Пееща душа” – гр. Бялисток, Полша, носител е на грамоти и дипломи от Международния фестивал на православната музика в Поморие – 2004/2005 г., от Международния фестивал на руската църковна песен – 2002/2003 г. – София, носител е на юбилейната значка-орден “Св. Софроний еп. Врачански” за особени заслуги в развитието на църковно-обществения и културно-музикалния живот във Врачанска епархия и Врачанска област.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн