Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора: След БСП енергетиката винаги е в колапс

STZAGORA.NET
*
„Енергетиката ни е в стабилно състояние и това, което от БСП говорят през последните дни, е предизборно и манипулативно. В нашия регион сме особено чувствителни към тази тема и не може да оставим опонентите ни да плашат хората“, заяви днес е Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ в Стара Загора.

„По време на кампанията за парламент през 2014 г. БСП отново излезе с опорната точка за видяна само от тях опасност от раздържавяване на енергийните дружества в Старозагорския регион, ако ГЕРБ са управляващи. Две години по-късно това не само е опровергано, но и енергийният сектор е стабилизиран. Какво заварихме обаче след управлението на Орешарски? Държавните „Мини Марица-изток“ ЕАД на практика бяха изправени пред технологичен и финансов колапс. Технологичната механизация бе спряна поради липса на резервни части, вследствие на липса на сключени договори и проведени процедури по Закона за обществените поръчки. Поради нарушена технология на минните работи бе отчетена реална възможност за активизиране на свлачища и оттам спиране работата на всички централи в района – припомни Емил Христов. – По това време в “Мини Марица-изток” ЕАД не постъпваха средства, с които дружеството да се разплаща с доставчиците си и персонала, и поради това беше принудено да се финансира със заеми от Българския енергиен холдинг.”

Отчитайки критичността на ситуацията, при правителството на Борисов Министерството на енергетиката предприе действия за справяне с ликвидната криза по оста НЕК ЕАД – ТЕЦ-ове в “Марица-изток”. Това даде резултат и ликвидната криза не само бе решена, но бяха постигнати и съществени намаления на цените за разполагаемост на американските централи, с цел да се намали и завареният огромен дефицит в НЕК, подчерта общинският ръководител на ГЕРБ.

„Днес „Мини Марица-изток“ са разплатили 200 млн. лв. към свои контрагенти, заплатите и социалните придобивки на работещите са гарантирани. След Орешарски в дружеството бяха заварени 300 млн. лв. вземания, като сега цифрата е в пъти по-малка. Към настоящия момент дружествата в комплекса работят устойчиво и гарантират производството на над 50% от необходимата на държавата електрическа енергия. Нарушаването на този устойчив темп на работа, обаче, може лесно да се случи при условие, че комплексът „Марица-изток“ продължи да се използва като предизборен инструмент от политици от БСП, които вместо да заемат отговорна държавническа позиция, извършват откровени манипулации на общественото мнение“ – предупреди Емил Христов.

„Нека не забравяме и още нещо – благодарение на извършените разплащания в енергийната система общините Раднево и Гълъбово получиха концесионните си вноски, след като бяха докарани до състояние на фалит. Днес те могат да инвестират в подобряване на градската си среда и да бъдат по-спокойни“ – допълни той.

Според общинския ръководител на ГЕРБ партията има ясна и последователна стратегия за сектор “Енергетика”. „Правителството не е променяло политиката си по отношение на проекта “Белене” и след излизане на арбитражното решение през 2016 г. нямахме избор, освен да платим сметката за това, което БСП поръча с Допълнение 5 през 2008 г. – оборудване, без да има сключен договор. След преговори с руската страна спестихме на българските данъкоплатци 90 млн. лв. от дневни лихви. Успяхме да постигнем и споразумение, съгласно което те се отказват от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело. Ако вбъдеще се вземе решение за изграждане на „Белене“, то това нека бъде от частен инвеститор, без държавни гаранции и при икономически обоснован проект” – заяви Емил Христов.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн