Събираме дарения за жителите на Хитрино до вторник вечер

STZAGORA.NET
*

Ивета Лазарова, общински съветник от група "Истината за Стара Загора", приготвя получените помощи за транспортиране

Някои от пакетите с помощи са изрядно подготвени, като към всеки има прикрепен опис на съдържанието

С над 100 събрани до момента пратки приключва във вторник вечер събирането в Стара Загора на помощи за жителите на Хирино. То е организирано от общинския съветник от група “Истината за Стара Загора” Янко Янков. До края на 27 декември дарените вещи се събират в помещение в центъра на града, на няколко метра западно от входа на Радио Стара Загора, вземат се и на място от домовете на дарителите по тяхна заявка на обявения телефон 0887 904 444.

Янко Янков

“Хората в Хитрино имат нужда спешно, сега, от неща от първа необходимост. БЧК отказа да приема вещи, искали само пари. Затова ние събираме дарения от миналата седмица, когато медиите го отразиха, за което им благодаря. Старозагорци започнаха да идват и да оставят най-различни вещи. Всеки ден минават по 10-15 човека през офиса. Имаме дарения и от Пловдив, от Казанлък и от селата около Стара Загора. Един дядо дойде специално от село Гита с желанието да дари легла, шкафове и други неща, само трябва да отидем до селото и да ги вземем” – обясни Янко Янков.

Събраните дарения ще отпътуват от Стара Загора за Хитрино утре (сряда). Първоначалният вариант е бил за миналата събота, но от склада край селото, който събира даренията от цяла България, са пожелали трансферът да се отложи с няколко дни. Това позволи да бъдат събрани допълнителни количества вещи за пострадалото село. Все още старозагорци продължават да изпращат торби, като през почивните дни организаторите са ги събирали по тяхна заявка по къщите. “Има хора, които не могат да ги донесат, тъй като нямат кола, нямат транспорт, а искат да участват” – уточни Янков.

Пострадалите в Хитрино са много на брой, затова все още се събира всичко, с изключение на дрехи. Необходими са електроуреди – печки, включително микровълнови, тостери, ютии, перални дори, посуда, храна, консерви и др. Те ще бъдат закарани в склад, намиращ се в село до Хитрино, който приема веществените дарения от цялата страна. Оттам всичко се разпределя за пострадалия общински център. “Ние не можем лично да отидем и да разпределяме даренията, тъй като не знаем кой точно колко е пострадал и от какво има нужда. Затова разпределението е поето от местни хора, които са наясно какво, кога и на кого вече е раздадено” – каза Янко Янков.

Най-милото получено дарение е от съпругата на покойния легендарен треньор на “Берое” Иван Танев. Тя е донесла всичките му нови костюми с желанието да бъдат дарени на хората в Хитрино, сподели организаторът на събирането на помощите. Друга старозагорка пък е донесла опаковани два коледни подаръка за деца. ВЗа да няма спекулации от недоброжелатели, всеки дарител получава специална карта, в която е записано името му и дарените вещи. Копие от документа остава и при организаторите.

Събраните от старозагорци дарения ще бъдат откарани в сряда сутринта с камион, към който вероятно ще се присъедини и пикап, ако помощите се окажат повече.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн