Откриват Фестивала на оперното и балетното изкуство с две едноактни творби – опера и балет

STZAGORA.NET
*
В 19.00 часа днес (28 ноември) на сцената на Държавна опера – Стара Загора ще бъде открит за 47-ми път Фестивалът на оперното и балетно изкуство.

Премиерните едноактни творби – операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела ще оживеят на сцената Старозагорската опера в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип.

Драматичната история в операта „Селска чест“ ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието – края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по-въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. В премиерния спектакъл Олга Романко ще се представи в ролята на Сантуца, а Камен Чанев в ролята на Туриду. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова-Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, Валери Турманов ще е Алфио, а Деси Стефанова – Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: „Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….“. Главните роли ще бъдат изпълнени от солистите на Старозагорската опера: Александър Желев е Дон Лоло – богат собственик, Петя Вънева е Зи Дима – майстор-реставратор, Ю Чан Иизука /Япония/ е Нела – дъщеря на Дон Лоло, Стоян Фъртунов е Луиджи – годеник на Нела. Участват оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Диригент и на двата спектакъла е Карло Донадио.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн