Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева: Разчитам на доверието на всички българи

STZAGORA.NET
*
- Г-жо Цачева, тъй като надпреварата за президентския пост става все по-ожесточена, първият ми въпрос към Вас е: Когато отидат в тъмната стаичка, защо избирателите трябва да изберат квадратче No 17, тоест да заложат на Вас и вицеадмирал Пламен Манушев?

- Защото ние двамата с г-н Манушев сме силен екип с разумни идеи за президентската институция на България и искаме да видим образована и просперираща българска нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Ние ще работим за авторитета на държавните институции, защото аз съм дълбоко убедена, че една държава е толкова по-демократична, колкото по-добре работят нейните институции на държавно и местно ниво, а това във всички случаи означава да бъдат достъпни, открити, да работят в интерес на българските граждани.

Обществото ни очаква справедливост, затова трябва да продължим реформата в съдебната система, българският съд трябва да бъде независим, безпристрастен.

Преди да вляза в политиката и след това, аз съм посветила целия си съзнателен живот на отстояване принципите на правовата държава, върховенството на закона, разбира се, всичко това на основата на националния интерес на България.

Ако получа доверието на българските граждани, ще бъда президент, който ще гарантира посоката на европейско развитие на България, защото дълбоко вярвам, че тя е без алтернатива и че това работи в интерес на българските граждани.

Тъй като президентът олицетворява единството на нацията, ще работя за единството на българските граждани и за българите, които живеят извън границата на държавата ни.

В десетките срещи с наши сънародници в различните населени места, които посещаваме, аз виждам мъката на родителите, чиито деца са в чужбина, и сълзите на възрастни хора, чиито семейства по икономически причини са принудени да живеят далеч от тях. В същото време, като председател на парламента, при посещението ми с парламентарни делегации в други европейски държави, не съм имала случаи да срещна българин, който да каже, че не желае да се върне в родината. Това предполага много усилия от страна на всички държавни институции, за да направим такава икономическа основа, че да могат хората да получават добри доходи в България и да бъдат близко до семействата си.

- Това означава разкриването на нови работни места, инвестиции за откриване на нови фабрики и заводи.

- Разбира се, това е просперитетът, за който говоря. Аз съм убедена, че не толкова големи държава, не толкова големи народи, какъвто е българският, могат да имат просперитет тогава, когато заложат на триадата: образование, наука, бизнес. Затова трябва да довършим и реформата в образователната система, въвеждането на дуалното образование, за да могат младите хора да имат не само знания, но и конкретни практически умения. Ще стимулираме бизнеса, така че изпреварващо той да проявява интерес към младежи и девойки в горните класове, както и в университетите, да подпомага, да финансира тяхното обучение, за да може да разчита на квалифицирана работна ръка. Защото на доста места в страната, особено в Северозападна България, части от Лудогорието, хората задават въпроси за липсата на работни места. Когато отсреща ги питам: Вие какво умеете да правите, какъв специалист сте, се получава позицията на бизнеса, който казва – имаме интерес, искаме да развием предприятия, но не можем да намерим в тези населени места квалифицирана работна ръка. Така че проблемът е комплексен и решаването му не търпи отлагане.

- Като че ли темата с осигуряването на нови работни места присъстваше почти телеграмно в посланията на кандидатпрезидентските двойки…

- Откриването на нови работни места и решаването на демографския проблем е част от националната сигурност на България, наред с балансираната външна политика и останалите й компоненти.

- Вие можете ли да казвате НЕ?

- Мога да казвам НЕ. В срещите ми хората остават изненадани, че не изглеждам толкова строга, колкото те са свикнали да ме виждат на екрана и в пленарната зала. Разбира се, институцията е такава и работата, която до момента съм вършила, предполага концентрация. Но имало е такива случаи – казвала съм НЕ пред моята парламентарна група.

- А пред премиера Борисов?

- И пред него съм го правила.

- Преди десетина дни настоящият президент Плевнелиев постави проблема със задкулисието. Имате ли куража да го осветите?

- Всеки, който говори за задкулисие, трябва да даде точна дефиниция за това и да представи пред обществото фактите, с които разполага. Тогава, когато имам такива факти, бъдете сигурни, че на висок глас ще ги заявя публично пред българското общество.

- Как ще коментирате сентенцията на един ваш конкурент, че на президентския стол сяда човек, а не партия?

- Така е, защото, макар и номинирани от политически партии, тази надпревара за доверието на българските граждани е мажоритарна. Един президент може да стане такъв не само с гласовете на своята партия. Затова аз и вицеадмирал Манушев се борим за доверието на всички български граждани, затова провеждаме кампанията си лице в лице, за да могат хората да чуят посланията, за да могат да ги приемат и да повярват, че ние сме успешната кандидатпрезидентска двойка. Аз обаче обичам да казвам, че с партията се идва на власт, но с партия не се управлява, като перифразирам думите на Каравелов.

- Като излезем от клишето “майка на нацията”, като какъв човек се определяте в чисто човешки план?

- Като една българка, която е като всички останали. Да, била съм достатъчно трудолюбива, постоянна, но нищо човешко не ми е чуждо, в това число умея и да се веселя. Благодарение на упоритостта ми, на качествата, които имам, на характера, който притежавам, а подчертано съм човек с характер, съм на позицията, която заемам до момента и в кампанията, в която участвам в момента.

- С какво не можете да направите компромис?

- С ценностната си система. Аз съм идеалист в ценностите. Но не обичам думата компромис, заменила съм я за себе си с адаптация – човек трябва да бъде адаптивен, да се вписва в действителността, но много внимателно – имам много силна вътрешна бариера, за да не прекрача онова, което всъщност съм аз, защото от много адаптация, човек може да загуби своето собствено аз.

- Какво е посланието към гражданите от Стара Загора и региона?

- Разчитам на старозагорци, те са активни български граждани. Толкова много се направи по време на управлението на ГЕРБ за вашия град и за вашата област. Вярвам, че то се признава не само от нашите членове и симпатизанти, но и от онези, които до момента не са гласували за нас. Разчитам в тази мажоритарна надпревара да получа максимално доверието им.

Йовка НИКОЛОВА,
“Старозагорски новини”
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн