Проф. Атанас Щерев отново повежда тридневен поход по стъпките на тракийските бежанци

STZAGORA.NET
*
За осма поредна година от 29 септември до 1 октомври бившият старозагорски народен представител, голям родолюбец и сърцат тракиец проф. д-р Атанас Щерев организира поход “По стъпките на тракийските мъченици през есента на 1913 г.”. Той ще се проведе под патронажа и с финансовата подкрепа на фондация “Д-р Димитър Щерев”. Както и досега, в своеобразното поклонение по земите на дедите си от Беломорска Тракия ще се включат десетки участници от цялата страна, като групата от година на година става все по-голяма.

Самият проф. Щерев е потомък на бежанци от с.Балъкьой и често дарява средства за възстановяване на паметници и църкви в Беломорска Тракия

Според обявената програма първият автобус с участници в похода от София и региона ще тръгне от Болница “Д-р Щерев” в София в 5:30 ч. сутринта на 29 септември (четвъртък) и ще мине през Пловдив, откъдето също ще вземе в 7:00 ч. участници в похода от града и региона.

Втори автобус ще очаква участниците от Стара Загора и региона, от Варна и Бургас до старозагорския хотел „Железник” (до Автогарата) в 7:30–8:00 ч.

Първата вечер в родното място на капитан Петко войвода – Доганхисар, днес Есими, ще се състои обща вечеря на групите с патриотична програма.

През втория ден ще се проведе четиричасов пеши марш през връх Шапка до Коджаели. През третия ден е поклонението пред паметника-костница “Тракийски пантеон” в Маджарово.

През 1913 г. 40 000 бежанци тръгват на мъчителен 100-километров преход от Дедеагач през Армаганската долина към българските земи. По пътя им те са били подложени на изтребление от турските войници, които уж е трябвало да ги охраняват, и от нередовни турски паравоенни формирования. До спасителната българска територия се добрали едва половината от бежанците.

На 04.10.1913 г. при Маджарово (тогава още с. Ятаджик) завършва трагичният поход в търсене на спасение на събралите се край Дедеагач българи от Беломорска Тракия. При преминаването на р. Арда край Маджарово – където е минавала границата до началото на Балканските войни през 1912 г., преследвани от башибозука на т.нар. “Гюмюрджинска автономия”, намират смъртта си над 1800 цивилни тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци. Защитата на бежанците от безчинствата на башибозука е организирана единствено от четите на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, благодарение на които по-голямата част от бежанската колона успява да премине на отвъдния бряг на Арда. В близост до мястото на трагичните събития днес се издига малък мемориален парк с параклис “Св. Петка Българска” и паметник-костница “Тракийски пантеон”, в който са положени открити след години останки на загинали при преминаването на реката.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн