Драгомир Стойнев: Моделът на политическото инженерство приключи

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора създадоха първия Инициативен граждански комитет за подкрепа на ген. Румен Радев
*
В Стара Загора бе обявен първият Инициативен граждански комитет за подкрепа на ген. Румен Радев като кандидат за президент на БСП. В него влизат над 25 личности с авторитет в образованието, спорта, националната сигурност и отбрана, културата и здравеопазването. Те заявяват, че застават зад кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, водени от разбирането, че на България и българското общество са им нужни: връщане на авторитета и силата на президентската институция; единение на нацията около стожер, който да е гарант за стабилността на политическите процеси вътре в страната; балансирана и уравновесена фигура, която да отстоява националния интерес в променящата се геополитическа конфигурация.

„БСП вече е на терена, търсим гражданска подкрепа“, заяви по време на брифинг в града Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от Старозагорска област.

„Моделът на политическото инженерство приключи, няма как енергията на избирателите да бъде насочвана и употребявана чрез скрити договорки, независимо на коя сила симпатизират“ – каза още Стойнев. Той заяви, че не вижда интрига в решението на Изпълнителното бюро от вчера, според което БСП иска широка гражданска инициатива зад кандидатурата на ген. Румен Радев, а не коалиционен формат с АБВ. Според него много по-добър е форматът, в който наред с политически партии зад генерал Радев да застанат организации и структури на гражданското общество. По думите на Стойнев БСП много точно следва стъпките, обещани от последния конгрес – промяна, нова политика, отваряне на партията към гражданското общество, към професионални, неправителствени организации, граждански обединения.

В Старозагорския комитет, който е отворен за участие, влизат:

Проф. Иван Божков – депутат в 7-то ВНС, ректор на Тракийски университет, председател на Общински съвет Стара Загора мандат 1999 – 2003 г.
Проф. Веска Шошева
Проф. Тиха Делчева
Таньо Клисуров – поет, общественик
Неделчо Ганев – поет
Мариана Пенчева – директор на СУ „Максим Горки”
Недялка Филипова – журналист, общественик
Йордан Димов – народен представител в 39-то НС; зам.-министър на енергетиката
Д-р Богдана Димитрова – председател на Общински съвет Стара Загора, мандат 1995 г. – 1999 г.
Д-р Мариус Кирков
Д-р Мария Добрева
Илка Петкова – зам.-председател на НС на Отечествения съюз
Енчо Енев – общественик
Манчо Манчев – строителен инженер
Антон Кавалджиев – бивш стопански ръководител, наследник на майор Кавалджиев, герой от Отечествената война
Иван Кръстев – зам.-министър на образованието 2013-2014
Станчо Колев – заслужил майстор на спорта, заслужил треньор, спортист № 1 на Стара Загора за 20 век, два пъти носител на сребърен олимпийски медал, почетен гражданин на Стара Загора
Теньо Минчев – футболист, шампион на България през 1986 г., когато е капитан на „Берое“. Двукратен носител на Балканската клубна купа през 1983 г. и 1984 г.
Офицери от резерва и запаса:
Подп. Митко Митев – председател на дружество към Национална асоциация „Сигурност“
Подп. Иван Стоев, Национална асоциация „Сигурност“
Подп. Недка Трифонова – председател на дружество „Българка” при СОСЗР, член на Централния съвет на СОСЗР
Полк. Емил Минчев, председател на „Единни за Съвременна България“
Подп. д-р Васил Талев, „Единни за съвременна България“
Полк. Сашо Сотиров – участник в първия умиротворителен контингент „сини каски” в Камбоджа
Майор Станимир Христов, Национална асоциация „Сигурност“
Подп. Ташко Петров
Подп. Станчо Кочанов

* * *
“Радвам се, че в Стара Загора хората се събуждат. Очаквам такива граждански комитети за подкрепа на генерал Румен Радев да бъдат създадени в цялата страна – каза Драгомир Стойнев. – Ние излязохме от обичайния коловоз на правене на политика и избори, а именно с тайни договорки, с машинации, с появяване на неистини в медийното пространство. Тези неистини ние доста време ги търпяхме като ръководство. АБВ се опитаха да насадят в медийното пространство, че едва ли не г-н Румен Радев е тяхна кандидатура, “спусната” кандидатура. Опитаха се да ни наложат той дори да определя екипа си, с който трябва да води тази изключително важна не само за левицата, но и за страната кампания – нещо, на което ние категорично се противопоставяме. Но ние в никакъв случай не можем да се съгласим да ни бъдат извивани ръцете” – заяви Драгомир Стойнев и добави: “Кандидатурата на ген. Радев получава огромна обществена подкрепа, тъй като излиза от обичайните рамки. Затова считаме, че не трябва да я затваряме в една тясна за него коалиция между БСП и АБВ. По тази причина разтваряме ветрилото, търсим енергията на гражданското общество, на интелектуалците, на неправителствените организации, които ще застанат зад кандидатурата на ген. Радев.

Народният представител Георги Гьоков аргументира случилото се през последните дни прекрнатяване на преговорите между БСП и АБВ със следните думи: “Няма как да подкрепим предложената от АБВ форма – коалиция с двама председатели, както и възможността всяка от двете партии едностранно да сключва други коалиционни споразумения. Оставаме на различни позиции и що се касае до разширяване на президентските правомощия. БСП е за парламентарна република, като смятаме, че тя е най-подходящата политическа форма за реализиране на Конституцията. Нашата кандидатура – ген. Румен Радев, е силна и плаши политическите ни опоненти. Считаме, че тя ще намери широка обществена подкрепа, надхвърляща една партийна коалиция. Според нас перспективата е един по-отворен формат за политическо сътрудничество, който ще доведе до по-широка обществена подкрепа. Искам да вярвам, че членовете и симпатизантите на АБВ няма да се съобразят с решението на ръководството, ако то е различно от това, да подкрепят кандидатурата на ген. Радев, и ще дадат своята подкрепа за него на изборите през ноември. Нашата врата е отворена за тях и смятам, че от страна на политическото ръководство на АБВ ще бъде грешка една неподкрепа за кандидатурата на ген. Радев.”

На наш въпрос дали разводът с АБВ не е послужил за параван за спасяването на лидера Корнелия Нинова предвид на вътрешнопартийните обвинения към нея, че е подменила принципите със задкулисни договорки с Георги Първанов, Драгомир Стойнев отговори така:

“Ние не сме имали брак, за да прибегнем към развод. Ние седнахме на масата за преговори, защото така пожелаха нашите членове и симпатизанти в проведеното вътрешнопартийно допитване. Но няма как тази наша кандидатура, издигната от БСП, да си я приписват някои други и да правят опити да я откраднат. Тогава си замълчахме. Заговори се, че кандидатът ни е равноотдалечен от двете партии. Това не е вярно. Заговори се и че ако не този, следващия мандат щяло да има президентска република. Това изцяло не е вярно, защото ние в БСП винаги сме защитавали сегашната Конституция и сме против увеличаване правомощията на президента. Ние считаме, че символът на демокрацията е именно парламентарната република. И когато мълчим, мълчим, изведнъж се появява едно проектоспоразумение, според която всяка от двете партии може поотделно да подписва споразумения с други формации или партии, без да се иска мнението на другата, или че тази коалиция ще се води от двама председатели и едва ли не че двете партии са равни по избирателна тежест, това вече наистина ни дойде вповече. И нямаше как това да се случи. Така че тук въобще не става въпрос за това, по някакъв начин да се пази Корнелия Нинова. Това решение не бе взето от нея. Взехме го ние, ръководството на партията, и преценихме не само, че трябва да кажем “Стоп!”, а и че хубаво би било, когато има един такъв кандидат, излъчен от БСП, който наистина може да събере и неправителствени, и професионални организации, и интелектуалци, ние не трябва да го затваряме единствено и само в една коалиция между БСП и АБВ. Нека с този инициативен комитет около ген. Румен Радев, ако АБВ наистина желаят да го подкрепят, и са принципни, нека да се включат. Няма нищо лошо. Ние подаваме ръка на абсолютно всички други политически сили. Неслучайно утре (четвъртък – бел. ред.) в 18.00 часа в читалището в жк “Младост” в София ще бъде първата политическа изява на нашия кандидат – ген. Радев, който е поканен, забележете, от над 18 патриотични организации. Те, а не БСП, организират тази среща.”

“БСП хвърли камък в блатото на статуквото – каза още Драгомир Стойнев. – И политика няма да се прави вече с тези договорки и с това политическо инженерство, с което се правеше до момента. Хората са тези, които избират. И политиците на прехода трябва да си дават сметка защо хората толкова се отвращават от политиката.”

За написалата гневно послание към съпартийците си Мая Манолова Стойнев каза, че тя е “много добър омбудсман, справя се много добре с работата си и трябва да довърши мандата си”. “Няма партия, в която всичко е ОК, но БСП е демократична партия и в нея всеки си казва мнението. Може да има напрежение, но всички сме водени от една цел – БСП да спечели изборите” – обобщи Стойнев.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн