Фотодокументална изложба за Дора Габе е подредена в Регионалната библиотека “Захарий Княжески”

STZAGORA.NET
*
Фотодокументална изложба “Дора Габе – дъщеря на равнината” на Регионалния исторически музей – Добрич е подредена в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, фоайе, първи етаж. Поводът е годишнина от рождението на поетесата. Рождената й година и до днес поражда дискусии. Изследователи твърдят, че Дора Габе е родена на 24 август 1886 и през 2016 г. се навършват 130 години от рождението й.

Петнайсетте табла са от богатия архив на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, който е част от тамошния Регионален исторически музей. В основата е творческата дейност на Дора Габе – писател и поет за възрастни и деца, преводач и общественик, интелектуалец и учител на по-младите.

Авторите представят изложбата в цвят виолет – любимия „декадентски” цвят на Дора Габе. Чрез снимки и документи експозицията илюстрира интересния, разнолик и деликатен душевен свят на поетесата – снимки с родителите и съпруга й Боян Пенев, с Елисавета Багряна, с приятели и колеги, портретни снимки от различни години, факсимилета на документи и корици на нейните книги за възрастни и деца.

Животът на Дора Габе е много дълбоко свързан с Добруджа. “На мен всичко ми даде Добруджа. Равнината й – необятност. Небето й – близостта до звездите – пише поетесата – определението „Добруджанка” е равносилно на благородническа титла”.

Създаването на изложбата е финансирано изцяло от Министерството на културата. Тя ще остане в Стара Загора до 24 септември 2016 г.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн