Първата в България градска ферма изграждат в Тракийския университет

STZAGORA.NET
Стара Загора, 13 юли Румяна Лечева, БТА
До една година ще бъде изградена първата градска ферма в нашата страна в Тракийския университет. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА проф. Йордан Стайков, ръководител на катедра “Биология и аквакултура” на Аграрния факултет. Пилотният проект е създаден по швейцарски модел от научен екип от осем специалисти , които са работили съвместно с техни колеги от Университета по приложни науки в Цюрих. Ръководителят на проекта доц. д-р Ивайло Сираков е бил на едногодишна специализация в университета. На площ от 400 квадрата на покрива на Тракийския университет в аквапонна система ще се отглеждат разноцветни чери домати, маруля, рози и подправки. Системата ще се захранва от рециркулиращата вода от аквариумната база за отглеждане на различни видове риби – шаран, дъгова пъстърва, руска есетра, костур. На покрива на оранжерийната сграда има система за отглеждане на фитопланктон, който може да се използва за медицината и козметиката. Системата ще се захранва от зелена енергия – фотоволтаици. Финансирането ще се реализира по иновативен проект на Програма “Морско дело и Рибарство 2014 -2020″.

Един килограм фураж, използван за хранене на рибите, дава органична маса, която е достатъчна за получаване на 5 кг чери домати или 8-10 кг маруля. Научният проект, разработен съвместно с швейцарските партньори, е бил представен от доц. Ивайло Сираков на световен форум по аквакултура в Австралия.

Градските ферми (Urban farms) с аквапонно производство има от няколко десетилетия в развитите страни по света. Например, в Хага, в стара сграда на Филипс, е реализирана подобна ферма.

Интерес към изграждане на градски ферми у нас има в рибовъдни ферми в Русе, Нова Загора и Варна.
Снимка: charlestonup.com
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн