АБВ не подкрепя създаването на общ черноморски флот срещу Русия – декларация

STZAGORA.NET
*
ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ АБВ
за неучастие на Република България в нови военни формирования и военни дейности в Югоизточна Европа и района на Черно море

Парламентарната група на АБВ,

като подчертава подкрепата си за пълноценно участие на страната в международните усилия за укрепване на мира и изграждането на колективна система за сигурност в Европа;

като потвърждава решимостта да носи отговорностите и ползва правата, произтичащи от членството на България в ЕС и НАТО;

като се ръководи от необходимостта от стриктно следване на националните интереси в рамките на основните външнополитически приоритети на Република България;

като подчертава ангажираността си към активната политика на правителството и парламента в Югоизточна Европа и Черноморския регион с цел укрепване на сигурността и стабилността, които да гарантират благоприятна среда за бизнес и инвестиции, за добросъседски връзки и контакти на всички равнища;

като се ръководи от желанието за запазване на активни отношения със страните от региона на равноправна и взаимноизгодна основа, с акцент върху развитието на търговско-икономическите връзки и особено на отношенията в областта на енергийната сигурност,

ДЕКЛАРИРА:

1. ПП АБВ ще продължи да дава своя принос за развитие и задълбочаване на сътрудничеството между държавите, с цел намирането на общ подход и реализирането на ефективни съвместни действия за укрепване на сигурността в регионален и европейски мащаб.

2. ПП АБВ потвърждава подкрепата си за всички действия, генериращи стабилност в Югоизточна Европа и Черноморския регион и допринасящи за намирането на общ подход в областта на сигурността и отбраната по пътя на диалога и преговорите.

3. ПП АБВ подкрепя всички усилия за нормализиране и стабилизиране на обстановката в района на Черно море и е готова и способна да участва активно във формирането и провеждането на общи позиции и политики в областта на сигурността и отбраната и, в частност, нейното регионално измерение, като неотменна част от съюзническите ни права и задължения в рамките на ЕС и НАТО.

4. ПП АБВ се обявява против всякакви форми на военно противопоставяне в региона, включително чрез изграждането на нова военна инфраструктура, военни формирования и разполагането на оръжия и въоръжени сили, и не приема територията на България да бъде използвана за такива цели.

5. ПП АБВ разглежда съвместното използване на български военни съоръжения и участието ни в съвместни военни дейности единствено като средство за повишаване на отбранителната способност на страната и повишаването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците ни. То би трябвало да се осъществява на основата на зачитане на интересите, суверенитета и законите на Република България и на целите и принципите на Устава на ООН и да не е насочено против други страни.

6. ПП АБВ ще преценява подкрепата си за всяка инициатива за военно регионално сътрудничество в басейна на Черно море и Черноморския регион, както и в Югоизточна Европа като цяло, като отчита необходимостта от предотвратяване на напрежението и надпреварата във въоръжаването и съхраняване на стабилността и добросъседските отношения с държавите от региона.

7. Водена от горното, ПП АБВ не подкрепя инициативата за създаване на общ черноморски флот и настоява президентът и правителството да се придържат към изложените по-горе позиции на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли 2016 г.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн