Стара Загора празнува Деня на българската просвета и култура – 24 май

STZAGORA.NET
*
Стара Загора отпразнува тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май. „Върви, народе възродени“ и химнът на Република България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър, дадоха начало на общоградското тържество в областния град.

Хиляди старозагорци и гости на града, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и придадоха неповторима атмосфера на празника. Точно в 10.00 ч. бяха издигнати националният трикольор, знамената на ЕС и на Стара Загора. Под звуците на „Върви, народе възродени“, в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора, в небето полетяха разноцветни балони заедно с буквите от българската азбука, освободени от ръцете на дечица от детските градини.

До знамената по традиция застанаха тазгодишните носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“: Пламен Михалев – учител в IV ОУ “Кирил Христов“, творческият екип на Старозагорската опера, създал постановката „Лучия ди Ламермур“, Леда Драгиева – лауреат на националната олимпиада по философия, както и Младежка театрална студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“. Отличията им бяха връчени в навечерието на празника за постижения в областта на науката и образованието, културата и изкуството. Носителите на призове поведоха шествието по бул. „Цар Симеон Велики“, носейки иконата на Светите братя Кирил и Методий.

„Уважаеми учители, уважаеми преподаватели, уважаеми дейци на културата, родители, деца, уважаеми гости на Стара Загора. Бих искал да ви поздравя с най-светлия празник на България – 24- ти май, Ден на българската просвета и култура, и ден на славянската писменост. Това, което всички вие, преподаватели, правите, е най-святото дело, защото макар и трудно, това е дело, от което всички ние печелим и което е с огромно значение за държавата. Защото само образованият човек е истински свободен човек. В днешната отворена Европа и в днешния отворен свят на нас ни трябват много образовани млади хора, които да ни представляват успешно навсякъде в международен план, а във вътрешен план да дърпат държавата ни напред със своите качества, с ума и с познанията, които всички вие сте им дали. Искам сърдечно да ви благодаря и да се поклоня пред онова, което правите ежедневно, защото знам колко е трудно в днешно време да работите с подрастващите, да ги възпитавате ежедневно, да ги учите на това, което трябва да правят и това, което не трябва, и най-вече да им давате познанието, от което имат нужда, и което да ги води напред. Искам да ви пожелая да бъдете живи и здрави да продължавате да бъдете все така усърдни в своята работа и изключително много се радвам, че виждам млади учители в училищата, което означава само едно, че просветата, образованието, българският дух, писменост и култура ще ги бъде винаги. Честит празник!“ – каза в тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

В общоградското шествие по централния старозагорски булевард се включиха още председателят на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областният управител Георги Ранов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града. В шествието по традиция участваха представителни блокове на Тракийския университет, детските градини, средните и начални училища.

След края на празничното шествие на площада пред Общината започна празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора. В програмата, съставена от хормайстора Младен Станев, звучат Химн на народните будители, Тропар на Св.Св.Кирил и Методий, “Ангел вопияше”, Встъпителен хор из оп.”Луд гидия” от Парашкев Хаджиев, Хор на девойките, Дует и Годежарски хор из оперетата “Българи от старо време” от Асен Карастоянов, Ария на Мария Десислава из едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Хор из операта “Гергана” на Маестро Георги Атанасов, песните “Хубава си, татковино” и “Де е България”, Химнът на Кирил и Методий.





#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн