Откриха масов гроб с кости от античния град Августа Траяна при изкоп край новия “Кауфланд” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Най-новото откритие на археолозите в Стара Загора от днес е част от некропол от времето на Августа Траяна* (II-III век). Обектът е открит тази сутрин при подготовка на терен за новостроящия се магазин на “Кауфланд” на върха на парк “Зеления клин” в Стара Загора, на 50 метра северно от общежитията на двата техникума. Спасителните разкопки се водят от археолозите Мария Камишева и Атанас Атанасов. Костите на шестима са намерени в две правоъгълни камери от масивни квадри, замазани с хоросан по ъглите, на вероятно семейна гробница, покрити с тежки каменни плочи. На една от снимките се вижда голяма чаша от периода. Сред находките са и монети, тока от колан и др.

След като бъдат извършени необходимите първоначални проучвания, в Регионалния исторически музей в Стара Загора утре (петък, 18 март) ще бъде дадена пресконференция за запознаване на медиите, а чрез тях и на обществеността, с предварителните резултати от находката, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

* Августа Траяна – Още през V в. пр. н.е. траките основават тук град под името Берое. Около 107 г. сл. Хр. недалече от Берое император Марк Улпий Траян (98-117 г.) основал град Улпия Августа Траяна. Той бил вторият по значимост град в провинция Тракия след Филипопол. Разположен върху площ от 500 дка, той е укрепен с мощна крепостна стена. Като град от полисен тип той се е ползвал със значителна автономия. Градските дела се ръководели от буле (градски съвет) и демос (народно събрание). От средата на II в. до средата на III в. В Августа Траяна са сечени собствени монети.

През 2-4 в. Августа Траяна развивала широка международна дейност. Известни са контактите й със Спарта, Аквинкум (дн. Будапеща), Сирия и др. Около средата на 4 в. градът се превръща в един от най-активните раннохристиянски центрове на Балканите.

Според известния римски историк от 4 век Амиан Марцелин, Берое (т.е. Августа Траяна), заедно с Филипопол “красят провинцията Тракия”, а местните жители го наричали “най-блестящ град”.

През античността градът е посещаван от римските императори Септимий Север (193-211 г.), Каракала (211-217 г.), Диоклециан (293-306 г.) и др., което говори за неговото особено място като административен, стратигически и военно-политически център.

През ІІІ-ІV век градът е частично разрушен от готите, през V век от хуните. (http://rim.start.bg)


#vvv

споделяне на връзка

3 коментари on “Откриха масов гроб с кости от античния град Августа Траяна при изкоп край новия “Кауфланд” в Стара Загора”

  • Ясен Желязков wrote on 17 март, 2016, 21:18

    Открай време се знае, че който наруши спокойствието на мъртвите, после му се случват тъжни неща. Ако някой не вярва, да пита и ще му кажа….. Има ли любопитни?

  • Иван Танев Иванов wrote on 17 март, 2016, 22:54

    Имам впечатлението, че това са горени кости. Вероятно е погребение чрез кремация. Това обичайно ли е за римските граждани? Преди време един старозагорски археолог обяви езическия храм под църквата в джамията за тракийски, въпреки че представлява типичен прабългарски езически храм. В центъра му също има погребение чрез изгаряне. Необходимо е археолозите да бъдат много внимателни, щото едно погрешно обяснение после се повтаря хиляди пъти от СМИ и върви го оправяй. От тук българската история е изградена върху много неистини.

  • Иво Желязков wrote on 18 март, 2016, 10:39

    Ясен Желязков, аз съм любопитен, би ли обяснил на мен и аудиторията?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн