Казусите с Бедечка и Ракитница – в национален екофорум

*
Първа по рода си конференция на представителите на основни природозащитни инициативи в страната предстои на 20 юли в София. Казусът „Бедечка“ и казусът с Морската градина във Варна ще бъдат част от дискусията за зелена градска среда. Събитието е организирано от Българската фондация „Биоразнообразие“, сдружението „За Земята“, информационната мрежа „Блулинк“ и др.

В срещата са поканени и представители на гражданската ивициатива в казуса с депото за битови отпадъци близо до Ракитница. Така Стара Загора ще бъде представена с два от най-наболелите проблеми.

Форумът за пръв път събира на едно място каузи като запазването на Черноморието и зелената градска среда. Мащабната конференция е начало на цикъл подобни събития.

400-те декара на парка “Бедечка” са отредени за застрояване след реституция на ниви в парка и след като големи компании придобиха парцели в зелената площ. Още преди две години кметът Живко Тодоров внесе предложение за запазване на парка, но не срещна подкрепа сред общинските съветници, огромната част от които гласуваха “въздържал се”. В момента текат съдебни дела.

Половината от тези 400 декара са гъсто залесен парк с ценни видове. За сравнение – новият парк на Стара Загора в някогашните артилерийски казарми е няколко пъти по-малък и е с по-малко и по-бедна растителност.

Борбата за запазване на целия парк „Бедечка“ предизвика две становища на националния омбудсман, подкрепа от „Грийнпийс”, становище на „Зелени Балкани”, на местни архитекти, общественици, феновете на „Берое“. Готвеното застрояване на парка предизвика и поредица протестни акции в последните близо три години, както и много публикации в пресата.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн