Езеро “Загорка” – с понижено ниво в очакване на приливна вълна

STZAGORA.NET

От няколко дни езеро “Загорка” е с понижено ниво на водата. На минаващите край него им прави впечатление, че промяната се е отразила на привичната красота на водоема, който отдавна е любимо място за разходка на хиляди старозагорци. Спадналото ниво на езерото, което се стопанисва съвместно от два клуба – по спортен риболов и по корабомоделизъм, предизвика въпроси у старозагорци. С каква цел е предприето източването? За отговор потърсихме председателя на Клуба по спортен риболов Валентин Тотев.

Валентин Тотев

Той припомни, че миналата година езеро “Загорка” беше преляло след проливните дъждове. Една от причините за това беше, че с годините на дъното му се е натрупал доста дебел нанос от реката, който е намалил дълбочината му. И езерото се пълни за секунди.

“Предвид възможните проливни дъждове в края на седмицата решихме, не на своя глава, разбира се, а след като се посъветвахме с експерти, да намалим водата с около 30-35 процента. Целта е при евентуални валежи да може кубатурата, която остава празна, да поеме приливната вълна. Но проблемът не е само в дъждовете. Язовир “Копринка” е на максимума си, а знаете, че езеро “Загорка” е свързано с него с канал, по който след изпускане на язовира водата влиза в река Бедечка и също идва голяма вода. Затова най-вече за безопасност на гражданите, а и да не станат нежелани ексцесии, намалихме водата до това ниво” – уточни Валентин Тотев.

Сегашното понижаване на нивото на водата не е свързано с евентуално почистване от наносите дъното на езеро “Загорка” до възстановяване на естествената му дълбочина. Това е скъпа дейност. Тя може да се извърши по два начина – след изпускане на цялото езеро, което е по-скъпият вариант, или с машини, които изсмукват наносите. Но и за единия, и за другия начин засега двата клуба, стопани на езерото, не разполагат с нужните средства. Възможен вариант е кандидатстването по-нататък заедно с Общината за финансиране по европейски програми.

С новите си собственици езеро “Загорка” се превърна в една от най-предпочитаните дестинации за жителите на Стара Загора. Районът се наблюдава от постоянна охрана, поддържа се чистота, пейките и осветлението са изрядни. Хората се радват на пуснатите свободно десетки декоративни патици и на многобройните рибни пасажи. За привлекателността на парка допринася и красивият 5-звезден Парк-хотел “Стара Загора”.
#vvv

бутон за споделяне

2 коментари on “Езеро “Загорка” – с понижено ниво в очакване на приливна вълна”

  • Анонимен wrote on 30 ноември, 2014, 9:37

    Вальо много добре знае, че езерото тогава преля благодарени на вързаната от техния клуб метална мрежа над преливника. Мрежата вече е премахната, излишно е било понижаването на нивото но езерото.

  • Анонимен wrote on 2 декември, 2014, 11:10

    Най-хубавото място в града!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн