Драгомир Стойнев поиска незабавната оставка на шефката на ДКЕВР Светла Тодорова

STZAGORA.NEТ


Драгомир Стойнев поиска незабавната оставка на шефката на ДКЕВР Светла Тодорова. Мотивите на бившия министър на икономиката и енергетиката за това са, първо, че Тодорова работи срещу националния интерес на България, и второ, че действията й и вземаните под нейно давление от регулатора решения водят до необосновано увеличение на цената на електроенергията.

По първия мотив той припомни, че на 4 септември 2014 г. в Министерството на финансите е постъпило писмо от адвокатската кантора White & Case LLP, която защитава българската държава в международното арбитражно дело, заведено от EVN с иск за обезщетение в размер на над 1,2 милиарда лева. “В писмото много категорично се казва, че всички изявления, дадени в пресата от Тодорова, почти със сигурност ще бъдат използвани в арбитражното дело, ще подкрепят претенциите на EVN и ще бъдат употребени срещу държавата.

По това писмо, за съжаление, не са предприети никакви действия до 18 септември – отбеляза Стойнев. На тази дата министърът на финансите Румен Порожанов изпраща писмо до министър-председателя Георги Близнашки и до заместниците му, както и до Светла Тодорова, с което ги уведомява, че трябва да бъдат внимателни относно изказванията си по повод действия на правителството срещу електроразпределителните дружества.

“За съжаление това не е достатъчно и г-жа Светла Тодорова заявява официално от името на ДКЕВР, че действията, които са предприети спрямо ЕРП-тата, “не били съвсем законни”. Сами разбирате, че това изявление директно ще се ползва от EVN в международния център за разрешаване на ивестиционни спорове към Световната банка като доказателство и ще бъде в полза на EVN и по този начин ще се подпомогне EVN срещу нашата държава” – не скри Стойнев.

Арбитражното дело на EVN срещу България е заведено в края на април 2013 г. за неизпълнение от страна на България на условия по инвестиционния договор, свързани с инвестиционната политика и поддръжка на съоръженията. EVN визира всички български правителства от 2005 г. досега. Впечатляващо е, че EVN прилага като доказателства по делото протоколи и стенограми с разписани всички разговори от състояли се през 2004 г. срещи между EVN, тогава като кандидат за приватизация, и ДКЕВР. В тези срещи е участвала именно Светла Тодорова, която е поемала ангажименти първоначално EVN да има 16% норма на възвръщаемост, а после тази норма да остане постоянна на 12%. В момента тази норма на възвръщаемост е 7%.

Може би трябва да си зададем въпроса тази г-жа Тодорова как е била назначена за председател на ДКЕВР и не защитава ли тя именно действията на електроразпределителното дружество EVN, вместо да защитава българския национален интерес? – попита Драгомир Стойнев. Той отправи и въпрос към служебния премиер: “Кой му връчи CV-то на г-жа Светла Тодорова, за да стане тя председател на ДКЕВР. EVN ли даде това CV, или президентът Плевнелиев?”

Действията на г-жа Светла Тодорова не спират дотук – продължи Драгомир Стойнев. – Получих информация, че се оказва натиск върху членове на ДКЕВР да оттеглят жалбите за неправомерна държавна помощ за двете американски централи, както и за прекомерна държавна помощ за инвеститорите във ВЕИ-сектора, които бяха подадени от ДКЕВР в началото на тази година в Европейската комисия. Това на практика означава, че се слага край на преговорите с двете американски централи. Официалното изявление на Тодорова е, че не одобрява отношението към американските централи у нас, които, по думите й, са “с железни от правна гледна точка договори”. Той цитира думите й, че “американските инвеститори нямат никакъв интерес да преговарят”.

Драгомир Стойнев припомни, че “по времето, когато той бе министър на икономиката и енергетиката, започнаха преговорите с двете американски централи. Ние бяхме принудени да платим 100 милиона евро, за да седнат те на масата да преговарят. Аз лично съм водил разговори с ръководството на AES във Вашингтон. Ние започнахме тези преговори, седнахме на масата за преговори, само че в момента тези преговори са изцяло стопирани. И то по инициатива на председателя на ДКЕВР. Същата госпожа е оказвала натиск и за преразглеждане на политиката към ВЕИ-тата. Отново – и тази жалба да бъде изтеглена от Европейската комисия за прекомерна държавна помощ. Т.е. всичките ни усилия за стабилизиране на сектор “Енергетика” за една година са били напразни. Защото тази госпожа вместо да защитава българския национален интерес, защитава интереса на корпоративни структури.”

Относно втория си мотив Драгомир Стойнев поясни: “Нищо не налага такова увеличение на цената на електроенергията. Според изчисления на експертите тези 10 процента са, за да се компенсират интересите на ЕРП-тата и на инвеститорите във ВЕИ. Три процента увеличение може да бъде обосновано, но тези 7% разлика до 10%, както предлага ДКЕВР, които се равняват приблизително на 200 милиона лева, ще бъдат взети от българските домакинства и от българския бизнес, който е на регулирания пазар, и ще отидат директно в джоба на ЕРП-тата и ВЕИ-тата. Това за нас е национално предателство. Многократно алармирахме, че тези хора не служат на държавата. Самите адвокати от White & Case са притеснени от нейните публични изявления, които пречат на българската защита. Тази жена трябва незабавно да бъде отстранена от министър-председателя, но той трябва да даде отговор кой му даде CV-то й. Защото тя е била един от основните участници, когато се е касаело за приватизацията на електроразпределителните дружества. И е дала обещания, които в момента може би трябва да изпълни. Защото норма на възвръщаемост, извинявайте, от 16%, е нещо нечувано. Това го няма никъде. Не разбирам и защо министърът на финансите толкова време е чакал, за да предупреди всички.”

“Ако, не дай си Боже, EVN спечели това дело, очакванията са дела да бъдат заведени и от Енерго-Про, и от ЧЕЗ. Кой ще носи отговорност, ако ние бъдем осъдени за 3 милиарда лева? Явно ЕРП-тата, както заявихме, са намерили своите хора и са поставени на постове, които да обслужват техните интереси. Неслучайно и в момента в София се хвърлят яйца по сградата на ДКЕВР. В крайна сметка някой трябва да обясни действията на тези комисари. Незабавно искам оставката на председателя на ДКЕВР, защото тя работи против интересите на българската държава” – заключи Драгомир Стойнев.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн