Геомагнитна буря започна в събота вечер, продължава и в неделя

STZAGORA.NET
През изминалото денонощие геомагнитна обстановка беше активна. Първоначално между 18 и 21 ч българско време в събота започна планетарна геомагнитна суббуря (Kp=4). Тази сутрин обаче геомагнитната обстановка се активизира до ниво на планетарна геомагнитна буря със средна мощност (Kp=6; бал G2). Това създава условия за аврорална активност (сияния) над полярните райони на Земята. Над България геомагнитната обстановка първоначално достигна смутени нива (в Панагюрище местният K-индекс достигна бал 4 снощи между 18 и 21 ч българско време), но впоследствие се успокои.

Днес (неделя) геомагнитната обстановка ще остане активна, а утре (понеделник) и на 10 юни (вторник) тя ще бъде спокойна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за утре и за 10 юни е по 5% на ден. Утре и на 10 юни вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини е пренебрежима.

В рамките на 3-дневната прогноза (8-10 юни) потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита ще бъде около обичайния фон.

Геомагнитната буря (Kp=5 или повече) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура, в околоземния космос. Тя може да се окаже причина за различни технически аварии, смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници на Земята. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение,както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

При геомагнитна буря със средна или голяма мощност (Kp=6 или 7) може да възникнат проблеми и с техническата инфраструктура на средни ширини, включително за авиацията,
електропреносната мрежа и комуникациите.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн