Георги Първанов: Нужна ни е президентска република, за да носят политиците отговорност за действията си

STZAGORA.NET
Реално в момента малката партия от управляващата коалиция „ръководи парада“. Важните за държавата решения не се вземат от членовете на правителството, а някъде другаде. Последствията от това са очевидни.

По–голямата политическата сила, мандатоносител, пое предизборен ангажимент, подкрепен и с резултатите от първия демократичен референдум – да строи „Белене“. ДПС каза „не“.

Социалистите обещаха премахване на плоския данък, по-малкия политически партньор отново каза „не“.

Водещите фигури в БСП говореха за по-ранно пенсиониране. Движението за права и свободи отново каза „не“.

Крайният резултат е, че ДПС реално наложи вето на няколко предизборно поети ангажимента от социалистическата партия. Това заяви в ефира на БТВ президентът (2002–2012) и лидер на АБВ Георги Първанов, който бе категоричен, че ръководството на социалистите на „Позитано“ е било длъжно да защити честта на партията, защото в противен случай не изпълнява явни обещания и поети пред гражданите на страната предизборни ангажименти, което на практика граничи с понятието политическо лицемерие.

Според Първанов отговорност за негативната тенденция в родната енергетика носи и настоящото управление. Като пример той посочи факта, че страната ни предостави правото на еврокомисар Йотингер да води преговори за реализацията на газопровода „Южен поток“. Факт, който доведе до това, Европарламента да предложи замразяване на този важен за България проект.

Според лидера на АБВ в България има условия за провеждане на диалог, свързан с промяната на формата на държавно управление към президентска република. В ситуация като нашата, в която Народното събрание има едва 8 процента доверие и произвежда единствено скандали или лоши и неработещи закони, които често обслужват лобистки интереси, все по-ясно се вижда нуждата от това, политиците да носят ясна отговорност за действията си, посочи Първанов.

По думите му един силен и действащ държавен глава с достатъчно правомощия отдавна би взел мерки за разпускането на този неработещ парламент.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн