Владимир Путин: Не се стремим към конфронтация с партньорите си, но ще следваме националните си интереси

STZAGORA.NET

Преди състоялото се днес в Москва подписване на договора за приемането на Крим и Севастопол в състава на Руската федерация президентът Владимир Путин се обърна с реч към членовете на Федералното събрание на Русия. Ето част от акцентите в нея:

* Русия не желае разделянето на Украйна: “Нека украинският народ да не вярва на онези, които плашат с Русия и крещят, че след Крим ще последват и други региони. Но Крим може да бъде само руски.”

* Европа нарича акта на свободно волеизявление на Крим “нарушение на международното право”. Постоянно се опитват да ни натикат в ъгъла заради това, че имаме собствена позиция.

* Нашите западни партньори преминаха чертата, държаха се грубо, безотговорно и непрофесионално, заяви Путин. Той призова Запада да спре с истерията и да признае, че Русия има национални интереси, които е необходимо да уважава.

Русия винаги се е стремила към диалог със Запада. Ние постоянно предлагаме сътрудничество по всички въпроси, стремим се към укрепване на равнището на доверие, стремим се отношенията ни да са равни. Но не виждаме насрещни стъпки. Нас постоянно ни лъгаха, поставяха ни пред свършен факт. Така беше и с разширението на НАТО. Тогава на нас просто ни казаха, че това не ни касае. Леко е да се каже! Така беше и с разгръщането на системата за противоракетна отбрана, така беше и с проточването на преговорите по визовите проблеми, с достъпа на Русия до световните пазари.

Днес ни заплашват със санкции, но ние и така живеем под санкции, каза Путин, като припомни въвеждането навремето от Запада на ограничения спрямо СССР по търговията с високотехнологична продукция.

* Добре разбирам хората, които излязоха на Майдана с мирни лозунги. Но другите, които стояха зад последните събития в Украйна, готвеха държавен преврат. Пуснаха в ход терор, убийства, погроми. Русофоби и антисемити и досега определят украинската политика.

* Президентът Путин обвини САЩ и техните съюзници в това, че са си присвоили правото да решават съдбините на света, като създават коалиции от типа “който не е с нас, е против нас”, игнорирайки решенията на ООН.

* Едновременно с това руският лидер изрази признателност към народа на Китай, чието ръководство разглежда ситуацията около Крим в цялата й пълнота.

* Ние не сме против сътрудничеството с НАТО. Но ние сме против това, военната организация да хазяйничи край нашата ограда. Не мога да си представя да ходим в Севастопол на гости на натовските моряци. По-добре нека те да идват на гости при нас.

* Ще следваме националните си интереси. Но самите ние никога няма да се стремим към конфронтация с нашите партньори – и на Запад, и на Изток – каза в края на речта си Владимир Путин.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн