Над 200 вида вина от 5 държави ще дегустират посетителите на тазгодишната Августиада в Стара Загора

STZAGORA.NET

Второто издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе от 18 до 20 октомври в Регионален исторически музей – Стара Загора, ще бъде със силно международно участие. Негови организатори са Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания, съобщи в сайта си ТПП.

Фестивалът е част от програмата за честванията на Празника на Стара Загора – 5 октомври.

Вина с доказани качества от Австрия, Македония, Гърция, Турция и България ще бъдат представени на традиционния форум. Посетителите ще могат да се докоснат до над 200 вина и да опитат кулинарните изкушения, които ще подготвят 6 елитни готвачи от Executive Chefs Club of Greece и президентът на клуба Парасхос Аксиотис, председателят на Chefs Club Стара Загора Тони Иванов – шеф-готвач на ресторант Форум и шеф-готвач Петър Йоргов, носител на приза Най-добър готвач на България за 2009 г. Това съобщи Галина Нифору – управител на съорганизатора на фестивала – OINORAMA wine consulting & business solutions и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Страна партньор на второто издание на Августиада е Австрия, която много добре се представя на световната винена карта. В Стара Загора ще бъдат дегустирани органични вина от малки производители, които използват местни сортове грозде, уточни Галина Нифору.

Фестивалът ще бъде открит официално на 19 октомври (събота) от 11:30 часа пред сградата на музея с участие на гръцки фолклорен ансамбъл и спектакъл на актьорите от Младежка театрална студия “Сцена 99″ с ръководител Христофор Недков.

По време на винения фест в различни ресторанти в Стара Загора, които членуват в Сдружението на ресторантьорантьорите и хотелиерите, ще има акценти, посветени на Августиадата. В навечерието на фестивала в Художествената галерия ще бъде открита изложбата “Златю Бояджиев и Бараците”, каза председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов. Той даде висока оценка на миналогодишното първо издание на Августиада и съобщи, че заради големия интерес от страна на изложителите следващата година форматът ще бъде разширен.

Община Стара Загора е изключително отворена към гражданите и включването на фестивала в културния календар е доказателство за това, заяви зам.-кметът Иванка Сотирова.

“Всяка година ще предлагаме различни акценти по време на Августиадата, за да опознаят посетителите богатото историческо наследство на Стара Загора. Тази година ще популяризираме мозайките, защото градът ни е доказан център на античното мозаечно изкуство”, сподели директорът на Регионален исторически музей – Стара Загора Светла Димитрова. Тя добави, че сувенирните чаши с логото на Августиада са обогатени с още една, която ще прослави античните мозайки.

В пресконференцията участва и д-р Диана Бушкалова – председател на Клуба на виното “Дионис”, който е сред основните партньори на фестивала.

По време на изложението ще има представяне на баристи и музикални изпълнения на известните класически акордеонисти Атанас Диновски и Пол Шуберт от Австрия.

На 18 октомври (петък) от 14:00 часа в зала 33 на Регионален исторически музей ще бъде открита конференция “Августиада 2013″. Ще бъдат представени следните теми: Австрия – страната с нестихващо очарование; Възможности за износ в Китай на български вина и храни; Виненият туризъм в България – възможности и предизвикателства; Австрийските вина – Вкусът на културата и др. След тематичната част ще бъде направена дегустация на австрийски вина.

В 16:00 часа на 20 октомври ще бъде обявено виното, получило най-много гласове от посетителите на Фестивала и завоювало правото да носи знака на Августиада.

Галина Нифору подчерта, че Фестивалът на виното и културното наследство Августиада е един от начините да се популяризират висококачествените български вина. През 2012 г. страната ни е изнесла 65 млн. литра вино, а през първото шестмесечие на тази година експортът се е увеличил с 12 млн. литра.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн