Цените на пчелния мед тръгват надолу

STZAGORA.NET
“Цените на едро на пчелния мед започнаха да падат трайно! Натискът идва от състоянието на международния пазар и тенденцията, за жалост, е в една посока…”, това съобщи за в. “Старозагорски новини” Тодор Иванов, председател на Пчеларско дружество “Липа” – Стара Загора. Въпреки че добивите у нас на мед тази година са по-ниски от предходната, то традиционно силни производители като Аржентина, Мексико и Китай сриват вътрешния пазар.

В момента вкусният природен дар се намира на цени в интервала между 3.60-4.20 лева за килограм на едро. Любопитно е обаче, че повече се търси монофлорният мед – акациев или липов. Той върви в ценовия порядък от 4.10 до 4.80 лева за килограм.

Иначе, както спомена Тодор Иванов, добивите от пчелен мед тази година са по-слаби от миналата. Това може би е резултат от влошените климатични условия – най-вече трайното засушаване. Все пак производството на сладкия продукт в България задоволява вътрешния пазар целогодишно, поради което не се налага внос на големи количества пчелен мед. Другият радостен факт е, че през последните години в област Стара Загора се наблюдава положителна тенденция на трайно увеличение на пчелните семейства. Всяка година те нарастват с около 20 на сто, допълни Тодор Иванов.

Росица РАДНЕВА
-

социално споделяне

1 коментар on “Цените на пчелния мед тръгват надолу”

  • Кирилов wrote on 11 февруари, 2012, 9:27

    В Петрич го продават на цена 12-13 лв/кг пч.мед за буркан от 900 гр.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн