Събират подписи в защита на мнимия фелдшер

STZAGORA.NET

Евгени Коцев (под лампата) си е заслужил уважението и подкрепата на целия квартал “Лозенец”, както и на състудентите си от Тракийския университет.

*
Десетки жители на ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора дойдоха във вторник на улица “Спартак”, за да изразят подкрепата си за спечелилия си напоследък скандална слава местен лечител Евгени Коцев. Със същата цел дойдоха и негови колеги от Медицинския факултет на Тракийския университет. Тяхното мнение бе, че Евгени има добра предварителна подготовка, която те самите не са имали, защото са почнали от нула.

“Той е един от най-добрите ни в курса”, казва обучаващият се по същата специалност – “Медицинска сестра” (“Медицински специалист” – по думите на Коцев), турски гражданин Деним. Според него Евгени е човек с много познания, придобити от някакво друго място. Деним е на мнение, че не може човек, от когото колегите му са се учили и продължават да се учат, да има проблеми с българското правосъдие.

Още по-добро мнение за лозенешкия лечител имат неговите съкварталци. До този момент в негова защита са събрани над 300 подписа и жителите на ромския квартал питат дали по този начин ще могат да повлияят на съда, който очаква техния “доктор”. А що се отнася до неговия авторитет, може би вината е на здравната ни система.

“Евгени ни беше все едно семеен лекар”, коментира Шерифе Керимова. Тя твърди, че благодарение на инжекциите, които й е слагал Евгени, в момента може да ходи. И е категорична, че никога не е отварял дума за каквото и да било заплащане на труда му. Бил е доволен, ако му сложат една чорбица.

Лишено от емоционалност е мнението на Румен Ангелов, механик в старозагорския хлебозавод, също жител на “Лозенец”. Според него Евгени е оправдал лекарските си способности и доказателство за това са хората, на които е помагал. В изявлението си Ангелов допълни, че Евгени никога не е разчитал само на собствените си познания, а винаги е насочвал нуждаещите се към съответния специалист. Той каза още, че благодарните му пациенти са готови да събират пари, за да може той да продължи образованието си.

Такова е и мнението на Асен Асенов, също част от пациентската клиентела на лечителя: “Имах карцином на дебелото черво. В Софийската онкология ме отписаха, а Евгени ме насочи тука, в Стара Загора, към доц. Христо Стоянов, който ме оперира и сега живея втори живот! А целите грижи върху мен след операцията пое именно нашият Евгени. Той ми извади и останалите след операцията конци, които ми причиняваха нагнояване. Благодаря на него и на целия екип на Първа хирургия!”, патетично завършва Асен.

В момента Евгени Коцев стои в квартирата си под домашен арест. Очаква следващото дело и се надява, че мярката му на неотклонение ще бъде променена на подписка. Благодарните му пациенти му носят храна и не го оставят гладен. В същото време не очаква нищо добро от бъдещето, тъй като вече един път е бил осъждан за подобна нерегламентирана дейност. Но както самият той казва: “И на седемдесет години да завърша, но ще стана лекар!…”

Тихомир ЕТЪРСКИ
*

Eвгени всъщност бил санитар

Д-р Юлиан Кръстев е семеен лекар в квартал “Лозенец”. През октомври 2006 година наема на работа Евгени Коцев като санитар. На тази длъжност обаче го задържа само четири месеца, след което го освобождава.

“Като санитар Евгени стриктно си изпълняваше задълженията и в тази област нямах претенции към него”, каза вчера пред наш репортер докторът. Той обаче съобщи и причините, поради които се е разделил с него: “По силата на своите задължения Евгени Коцев оставаше в кабинета много време след мене. Изведнъж започнах да установявам, че от бюрото ми започват да липсват бланки за изписване на лекарства. След твърде конфликтен разговор с него разбрах, че той е изписвал на мои пациенти лекарства по негово усмотрение. Разбрах, че дори е ползвал моето име пред тях. Това наложи през февруари 2007 г. да се разделим с него. Оттогава нямам информация с какво се занимава, но от медиите разбрах, че не е практикувал незаконно като медик…”

Иван ПЕТРОВ
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн