Разнобой сред старозагорските фермери

Само един с мерак да ходи на протест в София

STZAGORA.NET

Танчо Колев

“Аз тръгвам на 22 февруари за София, за да се включа в националния протест на животновъдите, пък който иска, нека ме последва”, драматично обяви Танчо Колев на състоялото се в събота в Стара Загора събрание на старозагорските млекопроизводители. Избраният още преди три години, но все още нерегистриран в съда председател на Управителния съвет на фермерите от региона заяви, че всичко, което те са успели да постигнат през последните няколко години, е било само в резултат на протести.

Осем са исканията на старозагорските млекопроизводители към правителството, като основният е намаляване на данъчната тежест и акциза върху горивата. Те настояват също така и за оземляване от Държавния поземлен фонд, като по този пункт исканията им се разминават. Някои от тях настояват това оземляване да стане чрез закупуване на земя на преференциални цени, а други предлагат тя да им бъде давана под наем докато се занимават с млекопроизводство. Фермерите са недоволни и от факта, че сами трябва да плащат имунопрофилактиката на животните си, която била по 50 лева на глава и настояват да бъде създаден национален консултативен съвет към Министерството на земеделието и храните, по подобие на този за зърното.

Въпросният протест бе насрочен за 10 февруари от Националната асоциация на животновъдите, но отложен за 22 февруари с цел да дадат възможност на правителството да намери начин за удовлетворяване на фермерските искания.

Събранието в събота,на което присъстваха около шестдесет млектопроизводители, протече доста бурно, въпреки че не се стигна до яростни скандали. Голяма част от тях напуснаха залата на хотел “Железник” поради несъгласие с позицията на Танчо Колев. В крайна сметка въпреки усилията на Колев събранието не успя да стигне до никакво решение и той бе принуден да заяви, че сам ще тръгне на протест.

Източник, пожелал анонимност, съобщи за медията ни, че решението за съботния сбор е било взето на тайна среща на няколко приближени до нелегитимния председател фермери, сред които млекопроизводител от Малко Кадиево, чирпанска фермерка и животновъд от село Бенковски. На срещата била дискутирана възможността за създаване на ново сдружение, което да замени сега съществуващото и което да обслужва интересите само на крупните фермери от областта. Запознати предполагат, че именно затова Колев бил наел малката зала на хотел “Железник”, тъй като не се е надявал на такова голямо представителство. Виждайки хората, които идват, Колев сменил веднага дневния ред, като поставил акцент върху протеста.

“Няма такова нещо, исках нашето сдружение да стане работещо и в него да имат думата само хората, които са наистина млекопроизводители, а не тези, които са такива само на книга”, каза пред наш репортер Танчо Колев. Според него легитимният председател Динко Господинов е ликвидирал фермата си и сега се занимава само с млекопреработване. Колев обаче не можа да обясни как е пропуснал да се регистрира като председател на сдружението в съда – нещо, което е трябвало да направи още преди три години.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн