35 изби представиха превъзходни вина на фестивала Августиада ’2014 в Стара Загора

STZAGORA.NEТ

Стотици посетители на Фестивала на виното и културното наследство Августиада ’2014 изпълниха днес на обед античната улица в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Там са подредени щандовете на 35 изложители – водещи изби-винопроизводители и дистрибутори на вина от България, Франция, Турция и Македония.


След древен тракийски ритуал за плодородие, пресъздаден на Античната улица пред Операта от Младежката театрална студия “Сцена 99″ с художествен ръководител Христофор Недков, с “Добре дошли!” гостите на третото издание на Августиада приветства кметът на Стара Загора Живко Тодоров. “Фестивалът се превърна в емблема на нашия град. Той показва колко древна е Стара Загора, какви традиции и каква история има. Община Стара Загора ще продължи да го подкрепя” – каза той.

Галина Нифору, управител на консултантската компания в областта на винопроизводството “Ойнорама”, съорганизатор на Августиада, и председател на Българската асоциация на износителите на вино, изрази задоволството си от превръщането на подкрепящия родното винопроизводство фестивал в традиционен и обяви, че тази година са дошли гости от Швеция, Турция и Румъния. “Ние надминахме отдавна регионалността на този форум и той е вече с международно значение” – отбеляза Галина Нифору, като специално благодари на председателя на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов за цялата организация на винения празник.

“Географията на Августиада се разширява. Тя е чудесен инструмент за разнасяне по света на славата на Стара Загора” – констатира на свой ред и Олег Стоилов.

Поздравителни адреси за Августиада ’2014 до организаторите изпратиха Министерството на икономиката и енергетиката, от Министерството на земеделието и храните, от Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенции и много други организации и партньори. Фестивалът на виното и културното наследство се провежда със съдействието и на спонсори като ДЗИ, Холдинг “Загора”, ОББ, Център за изпитване и европейска сертификация, “Стандарт профил България”, посолството на Франция в България, Алианс Франсез – Стара Загора, Регионалния исторически музей – Стара Загора, “Метро Кеш & кери България”, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора, ресторант “Форум”, ресторант “Зеленият хълм” и др.

Августиада ’2014 бе открита вчера с лекцията на археолога Петър Калчев на тема „Виното – първата алкохолна напитка на човечеството“. Организатори на фестивала са Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Домакин е Регионалният исторически музей в града. Страна-партньор на третото издание на Августиада е Франция.

Кулинарните изкушения на фестивала са подготвени от колектива на Метро Академия, воден от шеф-готвач Юри Велев, в партньорство със старозагорски шеф-готвачи. След гласуване на посетителите в двата оставащи дни на фестивала, в неделя ще бъде определено виното, което ще има правото да носи знака на Августиада.





Още по темата:

Третото издание на Фестивала на виното и културното наследство “Августиада” ще се проведе от 17 до 19 октомври в Стара Загора

България се изправя срещу Франция в дегустация на вина в Стара Загора
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн